Управляващите в оставка забъркали и дипломатически скандал заради липсата на

...
Управляващите в оставка забъркали и дипломатически скандал заради липсата на
Коментари Харесай

Ликвидираното от вчера спецправосъдие притесни „Евроджъст“

Управляващите в оставка забъркали и дипломатически скандал поради неналичието на титуляр от  България в Европейската работа за съдействие в областта на наказателното правораздаване

Силна угриженост  за над 750 висящи наказателни каузи, след закритото от през вчерашния ден спецправосъдие, е изразена от управлението на Агенцията на Eвропейския съюз за съдействие в региона на наказателството правораздаване. От „ Евроджъст “ били обезпокоени, че няма изясненост за бъдещето на тези основни наказателни производства, по-голямата част от които, с изключение на България, засягат и други страни от Европейски Съюз, в които са осъществявани закононарушенията. В последните години от „ Евроджъст “ са комуникирали главно със Специализираната прокуратура, защото в множеството следствия се касае за незаконосъобразни дейности на проведени незаконни групи.

Под въпрос са и бъдещите взаимни следствия сред българската прокуратура и сътрудниците им от  мрежата на „ Евроджъст “, защото страната ни е единствената без формален представител в европейската организация със седалище в Хага, Нидерландия. Дългогодишният  български представител в организацията – прокурорът Иванка Которова, бе върната у нас преди повече от два месеца. Така в седалището в Хага страната ни се съставлява от заместител – Елка Ваклинова. Причината – от началото на годината държавното управление на Кирил Петков съзнателно попречи, първо на удължение на мандата на Которова, като вместо с една година, той бе продължен единствено с 90 дни. Освен това, отиващите си ръководещи, в лицето на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова и министър-председателя в оставка Кирил Петков, отклонили на няколко пъти оферти на прокуратурата за разрешаване на казуса. Така войната на провалилото се държавно управление на Четворната коалиция против държавното обвиняване рефлектира върху интернационалния престиж на страната по един от основните въпроси за Европейски Съюз – битката с проведената и трансгранична престъпност и тероризъм.

В началото на месец юли българският дипломат в Нидерландия Константин Димитров даже публично бил осведомен от „ Евроджъст “ за упованията на европейската организация за незабавни дейности от страна на българското държавно управление за разрешаване на неналичието на титуляр от страната ни в организацията за съгласуваност в областта на наказателното правораздаване в Европейски Съюз. Дипломатът неотложно уведомил София, само че, вместо държавното управление да дефинира български представител, нито Надежда Йорданова, нито Кирил Петков, подхванали каквито и да е дейности.

Вместо това провалилите се ръководещи в допълнение усложнили процедурата за установяване на български представител в „ Евроджъст “. Досегашната процедура е била – националният представител да бъде изпращан след съгласувателна процедура сред прокуратурата и правосъдното министерство, последвано от решение на Министерския съвет. По предложение на някогашната секретарка на съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов – Надежда Йорданова, с смяна в Закона за правосъдната власт, отсега нататък българският представител ще се дефинира след асортимент по правила, избрани от Висш съдебен съвет. Целта на ръководещите в оставка явно е била да си обезпечат по-голяма роля в определянето на магистрата, който да бъде изпращан в „ Евроджъст “. Поправката в правосъдния закон е една от последните, които минават в границите на приключващия своя живот 47-ми парламент. Желанието за усилване на политическото въздействие върху работата на самостоятелните органи на правораздаването, което се оказа мъчителна фиксация в късия мандат на премиера в оставка Кирил Петков, обаче, ще остави страната ни без титулярен представител в „ Евроджъст “ в идващите месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР