Управляващите умуват над три варианта помощи за украински бежанци у

...
Управляващите умуват над три варианта помощи за украински бежанци у
Коментари Харесай

Три варианта ще са помощите за украински бежанци

Управляващите умуват над три разновидността помощи за украински бежанци у нас. Те включват поемането на цялостен интернат в хотели или ведомствени почивни бази, обезщетения единствено за заслон без изхранване, както и подкрепяне на бежанци, настанени в домове на български жители.

До ден-два мярката ще е подготвена и ще бъде оповестена на уеб страницата на Министерството на туризма, съобщи пред Българска национална телевизия Илин Димитров, народен представител от " Продължаваме промяната " и началник на парламентрната комисия по туризъм. И трите типа обезщетения ще работят със задна дата в период от три месеца.

" В момента всеки хотелиер подава данни в Министерството на туризма за настанени бежанци. Когато мярката бъде подготвена и утвърдена, ще бъдат оповестени и критериите и описите с базите ", изясни Димитров.

Както към този момент стана известно компенсацията ще бъде размер 40 лева дневно за човек, като министърът на туризма Христо Проданов разгласи, че в тази сума се включва и храната.

" Тази сума е избрана след сондаж от бизнеса. Получихме оферти от 10 до 180 лева дневно. Разбира се, ние не може да предложим 5-звезден интернат ", сподели Димитров. Той акцентира, че главно бежанците от Украйна са майки с деца, като даже има деца без родители.

Компенсациите ще се дават на украинските бежанци без значение от типа на престоя им, стана ясно от думите на Димитров. Те може да влязат в сраната като елементарни жители, може да се записват и като търсещи протекция. Очаква се влезе в действие и решение на Европейски Съюз за краткотрайна протекция, с което украинците ще получат позволение за тригодишен престой с опция за работа.

Ще отпадне и туристическата такса, която в този момент хотелиерите, настанили украински бежанци, са принудени да превеждат в общинските бюджети, сподели още Илин Димитров. Не виждам причина тази такса да се начислява, тъй като е ясно, че тези хора не са туристи, сподели той.

До ден два ще е ясна цялостната уредба на помощта за украинските бежанци, увери Димитров.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР