Управляващите отново загърбиха не само логиката, но и собствените си

...
Управляващите отново загърбиха не само логиката, но и собствените си
Коментари Харесай

Неразгадаемият български модел - формула за неизбежен хаос

Управляващите още веднъж загърбиха освен логиката, само че и личните си предходни решения. Идеята за имунизационните " зелени коридори " изглеждаше като доброжелателен ход за ускорение на процеса по всенародната имунизация. Уви, объркването се ускори. А новият способ по-скоро е признание, че първичният проект нещо не го биваше. 

 

Мобилизацията за имунизиране на хората от първите четири предпочитани групи не се получи. Броят на болните се повиши, заведенията отвориха и не остана нищо друго, с изключение на да го ударим през елементарното. Ваксини - където и каквито има, а печелившите се оказаха единствено в една категория  - кой превари, той (ще) товари!

Опашките пред столичните лечебни заведения не престават да се извиват всяка заран. Някои от лечебните заведения останаха без налични дози и затвориха " зелените коридори ". А други - заради съществуване на дребни количества дози - взеха решение да ваксинират предпочитано членовете на секционните изборни комисии, а пък възрастните - в случай че се отвори опция в крачка.

Личните лекари пак изтеглиха късата съчка, а ролята им - съвсем като през първите 7-8 месеца от пандемията - още веднъж бе подценена. В момента те или би трябвало да се редят по опашки за имунизационни препарати, или - ако разполагат с някакви налични дози - са принудени да избират кого да " боцнат " и кого да излъжат, че ваксини няма и няма. А някои от тях хептен подвигнаха ръце и предложиха на " подопечните " си да повисят на опашките пред пунктовете за имунизация, тъй като там било по-вероятно да им излезе шанса.

Джипитата са получили едвам към 25% от декларираните от тях количества ваксини, а в списъците им има предимно възрастни и хора с хронични болести, ожали се пред здравния министър Костадин Ангелов Националното съдружие на общопрактикуващите лекари. Според тяхната статистика, в страната има 4000 персонални лекари, само че не повече от половината от тях са съумели да получат приблизително по 2-3 флакона (20–30 дози) ваксина. И по тази причина от организацията оферират нов проект за всеобща имунизация, който да минава предпочитано през кабинетите на персоналните лекари.

Настроенията в реториката на властта също минаха през няколко етапи:

- Ваксини има, хората нехаят и не желаят да се имунизират!;

- Започваме да имунизираме наред, само че персоналните лекари ни спъват работата!;

- Ако имахме задоволително ваксини, щяхме да имунизираме повече хора!

Скритото обръщение обаче си е все по този начин ясно: те - ръководещите са си свършили работата съвършено, отговорни сме ние - всички останали. Включително и за последния явен гаф: след хвалбите за стотиците милиони, изхарчени за ваксини, ще просим назаем дози от други страни. 

Истината е колкото семпла, толкова и тъжна. Хем сметките на ръководещите във връзка категоризацията на претендент ваксърите се оказаха неверни, хем осведомителната им акция беше повече от сбъркана.

Наивно е да се твърди, че с помощта на " отличната осведомителна акция " доста от антиваксърите са получили някакво божество, хукнали са към " зелените коридори " и са образували великански опашки.

Феноменът е елементарно разбираем: скупчването пред имунизационните пунктове се дължи на хора, които постоянно са желали да се имунизират, само че досега не са знаели попадат ли в някоя от категориите, къде да им бият инжекцията и каква да е имунизацията. В момента, когато тези три незнайни отпаднаха, " стройната организация " се сгромоляса. И ни остави да гадаем какво щеше да се случи, в случай че на имунизациите се радваха най-малко още 10-15% от българското население.

Всъщност, резултатите от последните национални социологически изследвания, са показателни за дереджето, на което се намираме: 45 на 100 от интервюираните са безапелационни, че държавното управление се проваля с имунизацията.

По % на имунизираните и с двете дози, България си остава измежду последните в Европа - едва 0.5% от популацията. По данни на " Евронюз ", водещи са Сърбия - със 7%, Португалия и Малта - с 5.2 на 100. Въпреки хвалбите, Англия регистрира едвам 1.1% " боцнати " на два пъти.

По общия брой употребявани дози за първа и втора имунизация, България е на предпоследното 26-о място в Европейски Съюз - с 204 439 употребявани дози. 

Заедно с България в имунизационната акция се включиха още 19 европейски страни. Защо тогава не сме по-напред в класацията? Отговорът на този въпрос няма значение. Така и по този начин министър председателят Бойко Борисов нееднократно е отчитал, че без значение от по-леките ограничения и по-малкото на брой имунизирани, тук сме си най-добре. Явно сме нацелили някаква златна формула, тъй като - по думите на външния ни министър Екатерина Захариева - " светът към този момент говорел за българския модел за ръководство на рецесията "!

Хвала! Пожелаваме на международната управническа и научна мисъл триумф в разгадаването на спешния ни ребус, тъй като е извънредно време и на държавното управление ни да му светне какъв тъкмо модел е съчинило и по какъв начин тъкмо го ръководи!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР