Управляващата коалиция е постигнала съгласие за индексиране заради инфлацията на

...
Управляващата коалиция е постигнала съгласие за индексиране заради инфлацията на
Коментари Харесай

Властта ще позволи индексация на строителни договори за 6 млрд. лв.

Управляващата коалиция е постигнала единодушие за индексиране поради инфлацията на към този момент подписани контракти за строителство. Само по оперативните стратегии индексирането ще засегне към този момент настоящи контракти за над 6,7 милиарда лева Според сегашния вид на препоръчаната методика за индексация те ще могат да бъдат предоговорени на най-много 15% над цената. Мярката се чака от строителния отрасъл, само че няма никаква изясненост какъв брой ще коства на бюджета и дали всички възложители ще могат да си разрешат погашение на индексирани контракти. Въпреки проблемите отрасловата районна комисия през вчерашния ден даде зелена светлина на плана.

В момента законът за публичните поръчки разрешава индексиране на цени единствено ако това е категорично планувано в подписаните контракти. Огромна част от договорите нямат такива текстове, а браншът бе застигнат от шокова инфлация. Затова ръководещите оферират в закона да се даде опция за индексиране на контракти и при настъпило значително нарастване на цените на съществени артикули и материали, като се предлага тази смяна да важи и за към този момент подписани контракти, т.е. със задна дата.

Детайлите по какъв начин тъкмо ще се прави индексирането ще бъдат записани в методика, призната от Министерски съвет. Проект на методиката към този момент бе оповестен, като се планува индексация единствено на действия, фактурирани или настъпващи след средата на 2021 година За начална дата на инфлационните процеси се приема края на 2020 година Методиката планува индексация на контракти единствено при положение, че средногодишната инфлация надвишава 2%, като посксъпването на крайната стойност на контракта не може да е над 15%.

И праговете по методиката, и самите промени в закона за публичните поръчки провокираха доста въпроси на съвещанието на отрасловата районна комисия в Народно събрание. Основна рецензия към плана, импортиран през народни представители от всички партии в обединението е, че в претекстовете му се твърди, че той не касае директно или индиректно бюджета. Съответно няма и оценка на какъв брой ще възлязат разноските по разплащане на индексираните контракти. В същото време е ясно, че става дума за стотици милиони левове.

По информация на районния министър Гроздан Караджов в риск от несъблюдение поради поскъпналите цени на строителните материали са контракти за 1,1 милиарда лева по оперативна стратегия „ Околна среда “, още 1,3 милиарда лева по стратегия „ Региони в напредък “, както и планове на общините, още веднъж по оперативните стратегии, за 4,3 милиарда лева Индексацията няма да засегне всички разноски по плановете, само че при всички случаи става въпрос за големи суми. От Министерство на регионалното развитие и МФ настояват, че тези разноски няма да са проблем, тъй като по оперативните стратегии има икономии. „ Винаги има запаси и по националния бюджет и използването им няма да е проблем “, опита се да успокои районният министър Гроздан Караджов. От Министерство на регионалното развитие обясниха, че при несъблюдение на контракти по оперативните стратегии България ще би трябвало да се върне всички получени пари по тях. 

Не стана ясно какви други строителни контракти ще би трябвало да се индексират по националния бюджет, отвън оперативните стратегии. В листата „ висят “ големи разноски, в това число и по проблематичната автомагистрала „ Хемус “. От сдружението на общините пък предизвестиха, че някои оперативни стратегии нямат никаква визия, че ще би трябвало да заплащат за индексиране на контракти. Такъв бил казусът с програмата за развиване на селските региони.

Според ппредставители на опозицията има и правни проблеми към препоръчаните промени в закона за публичните поръчки, тъй като противоречали на други записи в закона. Все отново даже от ГЕРБ се съгласиха, че тези текстове могат да се поправят сред първо и второ четене на законопроекта.

ПРАГОВЕ

Спорни са и оптималният предел, до който се разрешава индексация – 15%, както и минималният предел за инфлацията – от 2%, над който може да се пристъпва към преразглеждане на контракти. Председателят на районна комисия Настимир Ананиев се опита  да парира всички въпроси по методиката, която в действителност цялостни със наличие законовите промени, с аргумента, че тя ще се приема от Министерския съвет и той би трябвало да е задоволително еластичен. Самата методика е съобразена с дадените от Агенцията за публични поръчки инструкции за сходни актуализации на строителните контракти, а формулата за пресмятане на индексацията са направени въвместно с Национален статистически институт. Правителството било съветвало концепция с Брюксел и било умерено за предлаганите промени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР