Управлението на финансите на общините през кризисната 2020 г. като

...
Коментари Харесай

Финансите на общините през 2020 г. се подобряват, но инвестициите им се свиват

Управлението на финансите на общините през спешната 2020 година като цяло се усъвършенства, спада и общата сума на просрочените им отговорности. В същото време обаче се утежнява капиталовата интензивност на локалната власт, както и събираемостта на някои общински доходи. Това демонстрират последните данни на Министерството на финансите за положението на локалната власт към края на предходната година. Въз основа на тях като общини с финансови усложнения през 2021 година са избрани 9 града, до момента в който през 2019 броят им е бил 16.
Общото число на просрочията понижава
Към края на предходната година просрочените отговорности на общините доближават 127.8 млн. лева, което е усъвършенстване както по отношение на третото тримесечие на 2020 година (с над 11 млн. лева.), по този начин и по отношение на същия интервал на предкризисната 2019 година, когато сумата е с 44 млн. лева по-голяма.

Сред общините с най-внушителни просрочени отговорности като дял от разноските им в бюджет 2020 са Белоградчик (54%), Симитли (29.3%), Велинград (48%), Доспат (56.1%). За съпоставяне, приблизително за всички общини в страната този % е 1.8. Не инцидентно и горните градове дружно с Брегово, Димово, Балчик, Белово, Септември са избрани като общини с финансови усложнения през 2021 година

От листата обаче излизат 11 други - Струмяни, Созопол, Аврен, Добрич, Кърджали, Кочериново, Сапарева баня, Неделино, Чепеларе, Минерални бани и Стамболово. " Приетите от тяхна страна ограничения и проекти за излекуване са довели до позитивни резултати и възстановяване на един или повече от индикаторите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им положение. Общините, които попадат в листата за финансово излекуване през 2021 година, само че не попадат в този за 2020 година, са 4 - Симитли, Балчик, Белово и Доспат ", показват от финансовото ведомство.

През предходната година безлихвени заеми от държавния бюджет са получили Созопол, Неделино и Чепеларе. Те са за общо 8.5 млн. лева, а срокът за погасяването им е края на 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР