Управителят на софийския хотел Далис започна инициатива за създаване на

...
Управителят на софийския хотел Далис започна инициатива за създаване на
Коментари Харесай

Коронавирус туризъм: идеи за карантинни хотели и балнеопревенция

Управителят на софийския хотел " Далис " стартира самодейност за основаване на мрежа от дребни хотели, които да настаняват посетители по време на карантина поради ковид

© Цветелина Белутова Превръщането на дребни хотели в разнообразни градове в места за изолираност по време на разпространяването на ковид и включването на балнеотуризма в предварителната защита на болестта посредством европейски финансови принадлежности в постздравната рецесия. Това са няколко хрумвания, инициирани в България от бранша на туризма, който все още на практика не работи.

През тази година международната организация по туризъм към Организация на обединените нации чака сред 300 и 450 милиарда $ пропуснати доходи за бранша от интернационалните пътувания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мрежа от хотели за карантина

В идващите седмици ще стартира план за превръщането на дребни градски хотели в места за изолираност по време на рецесията с ковид. Идеята е посредством леко преустрояване, обвързвано най-много с въвеждане на санитарни ограничения, да се обезпечи опция на клиенти да прекарат времето на карантина отвън домовете си след пътешестване в чужбина или контакт с болен.

" Вече стартираме, с нас са се свързали още 7-8 хотела - от София, Варна и Бургас ", споделя основателят на плана Стоил Далевски, който е шеф и на двузвездния хотел " Далис " в София, който е приел първите посетители преди дни. За задачата в хотела са въведени спомагателни ограничения за стерилизация, обезпечено е място за вероятно осъществяване на бързи проби за ковид от частни лаборатории, които вършат " домашни " визити, както и опция за доставки до стаите на храна и други нужни покупки на изолираните, за което към този момент има интерес от заведения за хранене. " Изпратили сме писма до разнообразни институции дали имат някакви наставления, които би трябвало да осъществим ", споделя още Далевски. По думите му с изключение на опция за самоизолация този модел ще разреши на управляващите и по-лесен надзор върху хората под карантина, поръчител за който ще бъдат хотелиери. " Целта е услугата да се предлага на ниски цени, по този начин или другояче в хотелиерството по-скъпа от празната стая няма ", споделя още Далевски.

Опити за обезпечаване на претовареност в местата за настаняване в последно време вършат и компании, ръководещи парцели за кратковременен наем. Основните клиенти на този вид наем са българи, завръщащи се от чужбина, които желаят да се самоизолират от фамилиите си в интервала на наложителна карантина.

Идеи за предварителна защита с европейско финансиране

Извън настоящото изключително състояние в последните дни има и хрумвания за интервала след директната здравна рецесия. В петък Българският съюз по балнеология и спа туризъм дружно с Европейската асоциация по СПА туризъм изпрати писма до европейския парламент и комисиите по превоз и туризъм за основаване на стратегия за здравна предварителна защита на лица над 60 години. Моделът припомня на акцията на Испания отпреди 10 години, която насърчаваше посредством държавно подкрепяне такива пътувания в страната на най-възрастните консуматори отвън най-силните летни месеци за удължение на туристическия сезон.

Сега съгласно предлагането на асоциацията би трябвало да се сътвори инструмент в границите на готвената европейска стратегия за стабилизиране на стопанската система, който да обезпечава подкрепяне от 1000 евро годишно за пътешестване в Европа за лица над 60 години във всички дестинации, предлагащи здравен туризъм, които да се употребяват целево за предварителна защита от болести. Идеята е акцията да започва от септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР