Управителят на НЗОК, който участва в Надзорния съвет, трябва да

...
Управителят на НЗОК, който участва в Надзорния съвет, трябва да
Коментари Харесай

Контрол върху Надзора на Здравната каса искат от БСП

Управителят на НЗОК, който взе участие в Надзорния съвет, би трябвало да има право на глас. Освен това е нужен надзор върху активността на Съвета. В последните няколко години нито един шеф на НЗОК не е изкарал целия си мандат , а множеството от тях са били на поста по-малко от година. Това заяви пред БНР проф. Георги Михайлов - народен представител от " Българска социалистическа партия за България ".

По време на вчерашното парламентарно съвещание той разгласи, че левицата ще предложи законодателни промени в избора на шефа на НЗОК .

Георги Михайлов посочи и част от измененията, които ще предложи за разискване. От смяна се нуждае и числения състав на Касата , защото тя е социална организация, а сега ръководителят на Надзорния съвет е заместник-министър на опазването на здравето.

" Всичко това прави НЗОК един елементарен длъжник, една елементарна касичка, която става предмет на тежки противоборства сред избрани ползи . Това би трябвало да се промени и да се потърси баланс в полза на обществото. Липсата на надзорен съвет върху Надзорния съвет , т.е. опцията да не бъде следена активността на Надзорния съвет от никаква институция на практика, с изключение на де юре от Народното събрание, само че с по този начин съществуващите законови правила де факто от никой ".

Проф. Михайлов съобщи, че е време да се обърне внимание на проблемите, свързани с финансирането на здравната система . Той изрази мнение, че има групи от ползи, които се пробват да дирижират запазването на статуквото. Според него единствено промени в избора на шеф на НЗОК няма да решат всички проблеми в опазването на здравето , чиято активност и финансиране се контролират на 90% от Касата.

Той заключи сегашната процедура на Здравната каса - механично прочитаме всеки 9-10 месеца един ферман от правила, които не са се трансформирали от години. Избира се една персона и тя става изкупителна жертва на всички неуредици , които се случват в системата на опазването на здравето. " Безспорно има някои групи от ползи, които дирижират и се пробват да дирижират запазването на статуквото ", сподели проф. Михайлов.

Депутатът счита, че проблемите на НЗОК и предложенията за решенията им би трябвало да се прегледат надпартийно, с цел да се реализира консенсус.

" Имаме откровеното предпочитание да се огледа на здравния модел, на неговото ръководство и финансиране, надпартийно, да се реализира консенсус във всички значими решения. Трябва обаче да споделим, че всички документи, които излизат досега през първите шест месеца на годината реализираха отрицателен отзив в цялата професионална общественост , те не бяха консенсусно утвърдени като документи и по този начин не бяха основани. Ако и в този момент се получи по този начин, то консенсус мъчно може да бъде реализиран ", добави проф. Михайлов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР