Управителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз

...
Управителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз
Коментари Харесай

БЛС за случая с Даная: Публични искания за оставки и заплахи за подаване на такива нагнетяват атмосферата

Управителният съвет на Столична лекарска гилдия на Български лекарски съюз (БЛС) изпрати до Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов ”, както и до майката на Даная, Ани Стоянова по отношение на случая с умрялото 15-годишно момиче през 2023 година.

Ето какво се споделя в позицията:

" УВАЖАЕМА ГОСПОЖО СТОЯНОВА,

Управителният съвет на Столична лекарска гилдия на Български лекарски съюз /УС на СЛК-БЛС/ изрича съболезнования на госпожа Ани Стоянова за загубата на Даная Кулева.

УС на СЛК-БЛС единомислещо гласоподава позиция във връзка на Отворено писмо от 19 януари 2024 година на работещите екипи в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов ”.

Призоваваме министърът на опазването на здравето и спорещите страни за неотложно нормализиране на ситуацията в лечебното заведение, което е безусловно належащо за осъществяване на лечебно-диагностичната активност.

Публичните претенции за оставки на министъра на опазването на здравето и на изпълнителния шеф на болничното заведение, както и опасността за подаването на групови оставки от лекари в допълнение нагнетяват атмосферата.

Получаването и разпространението на информация е субективно конституционно право от първа линия, само че упражняването му не може да накърнява положителното име на лекарите и да уронва престижа на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов ” и да се употребява за неприемлив административен напън върху здравната система.

УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов ” е на всички и е институция в незабавната помощ.

Законодателството планува обществени административни и правосъдни подходи за оборване и обжалване на констативни протоколи от инспекции, издадени от способените контролни органи ", се оповестява в позицията на УС на СЛК-БЛС.



Даная

Припомняме, че 15-годишната Даная, която страдаше от характерното хематологично заболяване тромбоцитопения, изпадна в мозъчна гибел напролет на 2023 година След удар в леглото, майка й я води в болница " Пирогов ". Там ги посреща специализант по неврохирургия, който прави рентген на момичето и заключва, че всичко е наред. Той споделя на фамилията, че Даная ще я боли главата от лекото комоцио и ги връща у дома. Майката на момичето Ани твърди, че щерка ѝ не е оставена за наблюдаване и не ѝ е предписана терапия. 

Днес Ани Стоянова започва протестни дейности пред " Пирогов ". Тя разяснява, че всеки ден ще бъде пред болничното заведение и ще упорства за оставката на шефа доктор Валентин Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР