Управителният съвет на Национален фонд Култура вече има шестима нови

...
Управителният съвет на Национален фонд Култура вече има шестима нови
Коментари Харесай

Фонд `Култура` с нов състав, няма нито един музикант |

Управителният съвет на Национален фонд Култура към този момент има шестима нови членове, назначени със заповед на Министъра на културата.

Това стана ясно след провелото се през вчерашния ден съвещание на УС на НФК. Новите в управителния съвет на фонда са:  Светла Симидчиева – представител на Министерство на финансите, археологът Михаил Ваклинов , шефът на НГПИ „ Тревненска школа ” - Орфей Миндов , специалистът „ Фестивали и интернационалните културни планове ” Десислава Георгиева и Деница Езекиева , театровед, докторант в Българска академия на науките, член на Гилдията на театроведите и драматурзите към САБ. Теодора Дачева още веднъж е представител на Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

До назначението на новите членове на Управителния съвет се стигна, откакто през февруари министърът на културата Атанас Атанасов изиска оставките на целия директорски съвет  поради обстоятелството, че доверието към него се е изчерпало и поради

Скандалът, който на процедура катурна УС на НФК, стартира обаче малко по-рано. В края на януари в медиите стартира да се приказва, че в протоколите от съвещанията на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “ от ноември има „ скандални случаи, които занапред ще имат своята развръзка в съда “.

Какво в действителност е НФК? Според Закона за протекция и развиване на културата Националният фонд " Култура " е юридическо лице на бюджетна прехрана към министъра на културата. Фондът подкрепя развиването на културата, като набира, ръководи и разходва средства, предопределени за осъществяване на националната политика в региона на културата. Органи на фонда са управителният съвет и изпълнителният шеф.

Средствата по НФК се набират от разнообразни пера - от санкции по закона за авторско право, през дарения и държавна дотация та до лихви по самата сметка на фонда. Всичко това е разказано в правилника на НФК, като точките за финансиране са 15 .

В началото на февруари, откакто се появиха изказвания, че новият състав на УС на НФК (припомняме, че мандатът на УС на НФК е 2 години и че новият УС бе определен и назначен по времето на служебния министър Велислав Минеков) е разпределял средства безпринципно (според Министерство на културата), излиза наяве, че стенограмите на съвещанията на НФК са изтекли в общественото пространство.

Как се е случило това, не е несъмнено, тъй като, отново съгласно правилника на НФК, член 15, алинея 1 " Протоколите и приложенията към тях се съхраняват от изпълнителния шеф на НФК. На съвещанието се реализира видеозаснемане за потребностите на протоколирането на съвещанието, като записът е за служебно прилагане. Копие от протокола от съвещанието се показва на министъра на културата в тридневен период от неговото сключване ".

От стенограмите на съвещанията обаче явно излиза наяве, че има извънредно доста проблеми, които касаят решенията за финансиране на културни планове. Според самото Министерство на културата (в отговор на наши въпроси към тях), към датата 15.02.2022 година има 8 каузи, заведени против МК от отхвърлени бенефициенти, както и едно прекъснато. Има и каузи, които НФК води за възобновяване на суми на неточни бенефициенти.

Малко по-късно, на 14 февруари, УС се събира на свое постоянно онлайн съвещание. В съвещанието се включва и министър Атанасов, който желае груповата оставка на целия УС и на неговия изпълнителен шеф Мирена Станева.

" Моят зов за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен заслужен и почтен метод да опитаме да върнем доверието към работата във фонда - освен обществено, само че и измежду всички хора на изкуството, които разчитат на неговата поддръжка, с цел да осъществят плановете си. Напълно съзнавам, че повода за подозренията за безпринципно систематизиране на средства, прокарването на персонални пристрастия, както и неналичието на претекстове за вземането на съответни решения, не са адресирани единствено към сегашния състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, считам, че една такава групова всеотдайност си заслужава в името на отговорността, която следва за фонда към всички, ангажирани в областта на културата " , декларира Атанасов.

Оставки подават изпълнителният шеф и още шестима членове на УС - доктор Нели Стоева, проф. Христо Йоцов, Боян Ангелов, Георги Керезов и Теодора Дачева. На идващия ден оставка подава и Ирина Гъркова.

В НФК обаче остават Велико Маринчевски - доктор в Националната художествена академия, Силвия Чолева - публицист, Цанко Василев - културен управител, и Елена Николова - представител на Министерство на културата. Те отхвърлят да подадат оставки.

Няколко дни по-късно Министерство на културата взема решение да пусне стенограмите от последните съвещания на УС на стената си. Отново за " бистрота ". Само имената на членовете на УС са отстранени, като вместо това те са озаглавени " член едно ", " член две " и по този начин нататък.

От стенограмите излиза наяве, че в реалност проблеми има. И те са свързани и с спор на ползи, и с съмнение към оценителите. А един от членовете на УС на НФК - Цанко Василев - си признава, че той е член номер 8 от стенограмите. Това става по време на спор със заместител министърът на културата Юрий Вълковски в Българска национална телевизия.

Така се стигна досега, в който МК трябваше да откри метод по какъв начин да продължи работата на УС на НФК.

Вчера новите членове са били назначени и УС на НФК ще продължи своята работа. Но изпълнителният шеф продължава да е в оставка и към момента не е определен нов.

Това явно занапред следва да се случи.

Предстоят и съществени финансови приходи в НФК. Те ще дойдат по проекта за развиване и съгласно разнообразни източници от ръководещите ще са сред 70 и 80 милиона.

Вчера МК пусна и индикативната си стратегия за 2022 година, която е създадена в две елементи, като едната й част е обвързвана с предстоящите изключителни средства в размер на 30 млн. лева за възобновяване от следствията от епидемията от COVID-19, а другата част включва регулярните стратегии на Фонда.

Очевидно УС на НФК ще действа по този начин, с новоназначените членове и с тези, които са отказали да подадат оставка. Междувременно се приготвят и нови правила за НФК, които евентуално ще решат проблемите с недобрите правила за работа на УС на НФК, с прекомерно усложнените правилници за писане на планове, на прозрачността. На уеб страницата на МК има оповестен линк към " Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 година за изискванията и реда за осъществяване на състезания за даване на средства от Национален фонд „ Култура ", само че към сегашния миг (01.04.2022 година, 11,34 часа) линкът е неактивен.

Няма по какъв начин обаче да не се види с просто око, че в новия състав на УС на НФК да вземем за пример няма представител на направление " музика ". Което не е по никакъв начин добре, тъй като музикалните планове са комплицирана материя, която не е в компетенциите на представителите на другите изкуства.

Учудване буди и фактът, че  индикативната стратегия раздел " Творческа Европа " разполага със скромния бюджет от 200 000 лв. (през 2021 тя беше в размер на 500 000 лева).

Добрата вест е, че въпреки всичко в НФК към този момент има много прилични финансови приходи и от през вчерашния ден, евентуално и работещ нов Управителен съвет, който не е напълно нов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР