Управителният съвет на БНБ прие нова Наредба №18 за контрол

...
Управителният съвет на БНБ прие нова Наредба №18 за контрол
Коментари Харесай

Банките ще заменят повредени банкноти без да събират такси и комисиони

Управителният съвет на Българска народна банка одобри нова Наредба №18 за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение, оповестиха от пресцентъра на трезора. Въведено е категорично обвързване за банките да обезпечават опция за осъществяване на непосредствена подмяна на развалени български банкноти във всички свои клонове и офиси, в които правят действия и интервенции с банкноти и монети, без да събират такси и комисиони за замяната.

В новата Наредба № 18 е прецизирана класификацията на машините за работа с банкноти и монети за обезпечаване сходство на уредбата с функционалностите на употребяваните в практиката машини, които са обособени в приложения. Променена е дефиницията на понятието „ машини за самообслужване “, като към посочената категория машини са отнесени машините за обмяна и замяна като тип машини за самообслужване, с които се правят интервенции с банкноти и монети без идентифициране (проследяване) на клиента.

Въведена е процедура за даване при поискване от банки на образци на нови излъчвания банкноти/монети за задачите на конфигурация на оперираните от банките машини за самообслужване с депозитна функционалност, преди стартирането в обращение на новите излъчвания банкноти и монети.

Променена е процедурата за тестване на машини, като е планувано предписание на банките и доставчиците на услуги да се дават тестови комплекти единствено с същински банкноти и монети, а тестванията с неистинен банкноти/монети да се правят от чиновници на Българска народна банка.

Въведено е правилото модели машини, включени в листата, оповестен на външната страница на Българска народна банка в интернет, да се изваждат от листата при несполучливо привършване на надзорен тест на три или повече машини от избран модел, с еднакъв хардуер и програмен продукт, обслужвани от еднакъв сервизен оператор.

Добавени са разпореждания, в които е посочено, че банките и доставчиците на услуги могат да употребяват в активността си модели и видове машини, включени в листата на интернет страницата на Българска народна банка, без да декларират в допълнение тестване, както и задължението им да преустановят потреблението на машини от моделите/типовете, които са изключени от листата на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР