Уолтър Кънингам, последният астронавт от първия космически полет на НАСА

...
Уолтър Кънингам, последният астронавт от първия космически полет на НАСА
Коментари Харесай

Почина Уолтър Кънингам, последният астронавт от мисията на НАСА „Аполо 7“

Уолтър Кънингам, последният астронавт от първия галактически полет на НАСА с екипаж през 1968 година, умря на 90-годишна възраст, оповестиха от американската галактическа организация.

Снимка: Getty Images

Кънингам, чиято задача " Аполо 7 " през 1968 година откри пътя за първото кацане на човек на Луната няколко месеца по-късно през 1969 година, умря във вторник сутринта в Хюстън, се споделя в изказване на НАСА.

" Уолт Кънингам беше водач на изтребител, физик и бизнесмен, само че той беше на първо място откривател. На " Аполо 7 " - първото изстрелване на задача " Аполо " с екипаж, Уолт и неговите сътрудници от екипажа влязоха в историята, проправяйки пътя за поколението " Артемида ", което виждаме през днешния ден ", съобщи админът на НАСА Бил Нелсън.

" НАСА постоянно ще помни приноса му към галактическата стратегия на нашата страна и показва съболезнованията си на семейство Кънингам ", добави Нелсън.

След гибелта му фамилията на Кънингам също отдаде респект на починалия астронавт: " Бихме желали да изразим голямата си горделивост от живота, който той изживя, и дълбоката си признателност за индивида, който беше - родолюбец, откривател, водач, астронавт, брачен партньор, брат и татко. Светът загуби още един същински воин и той ще ни липсва доста. "

Роден през 1932 година в Айова, през 1960 година Кънингам получава бакалавърска степен по физика с отличие и магистърска степен по физика с отличие през 1961 година от Калифорнийския университет. През 1974 година приключва докторантура по физика и стратегия по корпоративен мениджмънт в Harvard Graduate School of Business.

Кънингам се причислява към Военноморските сили през 1951 година и извършва 54 задачи като водач на нощен изтребител в Корея.

" Кънингам е натрупал повече от 4500 летателни часа в 40 разнообразни самолета, в това число повече от 3400 в реактивни самолети ", се споделя в изказването на НАСА.

През 1963 година е определен за член на третия випуск астронавти на НАСА. Кънингам служи като авариен водач на лунния модул за „ Аполо 1 ” и лидер на екипажа за анулирания „ Аполо 2 ”, преди да бъде назначен в екипажа на „ Аполо 7 ”.

За първия пилотиран полет на галактическия транспортен съд " Аполо " - " Аполо 7 ", той е определен за водач на лунния модул за 11-дневната задача.

" Заедно с Уолтър М. Шира-младши и Дон Ф. Айзеле той тества маневрите, нужни за съединяване и среща в лунна орбита, като употребява третата степен на ракетата притежател " Сатурн IB ", се споделя в изказването на НАСА.

" Екипажът приключи сполучливо осем теста, като възпламени мотора на сервизния модул, мери точността на работата на всички системи на галактическия транспортен съд и обезпечи първото телевизионно предаване онлайн на дейностите на екипажа на борда ", се добавя в него.

Членовете на кораба " Аполо 7 ", в това число Кънингам, завоюваха " Еми " под формата на специфична премия на Националната академия за телевизионни изкуства и науки.

" 263-часовият полет, дълъг 4,5 милиона благи, се разруши на 22 октомври 1968 година в Атлантическия океан ", се добавя в известието.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР