Университетска болница Лозенец“ ще отбележи Световния ден за превенция на

...
Университетска болница Лозенец“ ще отбележи Световния ден за превенция на
Коментари Харесай

Безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ Лозенец за рак на простатата и рак на дебелото черво

Университетска болница „ Лозенец “ ще означи Световния ден за предварителна защита на раковите болести -16 ноември, с безвъзмездни лабораторни и следващи медицински прегледи за предварителна защита на рак на простатата и рак на дебелото черво, оповестиха от лечебното заведение. Инициативата се реализира с общителното подпомагане и поддръжка на БУЛМАР МЛ ООД

Ракът на простатната жлеза е най-честото злокачествено заболяване у мъжете в Европа и е на второ място като причина за гибел след рака на белия дроб. В множеството страни от Европейската общественост като цяло смъртността от този тип рак е с наклонност да намалява(8-14/100 000). През 2015 година тя е спаднала до 10.7/100 000 и продължава да понижава, за разлика от нашата страна, Румъния и Русия, където към момента продължава да пораства.

Д-р Борил Петров, шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „ Лозенец “, предлага на мъжете след 50-годишна възраст, даже да нямат уринарни недоволства, да изследват PSA (туморния маркер за простатата) и да се подлагат на обзор при експерт един път годишно. Ако са налице  данни за родственост на болестта, тази възрастова граница би трябвало да се смъкна на 45, даже на 40 години, безапелационен е доктор Петров. Важно е да се знае, че ракът на простатната жлеза се развива постепенно и дълго време остава стеснен вътре в простатата.

Ракът на дебелото черво е на второ място като периодичност и причина за гибел от ракови болести при мъжете и дамите. При дамите преди всичко остава ракът на гърдата, а при мъжете ракът на дебелото черво измести от второто място рака на белия дроб.

През последните 20 години от ден на ден се усилват случаите на колоректален карцином. Той съставлява повече от 95% от злокачествените тумори на червата и визира по-често мъже. След 45-годишна възраст честотата на болесттите се усилва и при двата пола и доближава своя връх в най-високата възрастова група – 75+. Най-често наранени са хората сред 70 и 75 години. Възможно е обаче карциномът да се развие и в по-ранна възраст при съществуване на генетична предразположеност.

Тоталната колоноскопия се е наложила като златен стандарт при предварителната защита на карцинома, безапелационен е доктор Герасим Темелков, гастроентеролог в УМБАЛ „ Лозенец “. За жал, към момента доста хора изпитват боязън от самото проучване. Той обаче е изцяло неоснователен, защото при вярно осъществяване затрудненията са извънредно редки. Самото проучване е изцяло безболезнено, когато се организира под анестезия и в ръцете на умел ендоскопист лишава не повече от 20 минути, разяснява доктор Темелков. За да се реализира най-хубав излаз от болестта, е извънредно значимо ранното му разкриване. Затова се предлага тотална колоноскопия на всеки 10 година след 50-годишна възраст и на всеки 5 години при лица с фамилна обремененост и рискови групи.

Двамата ни експерти доктор Борил Петров и доктор Герасим Темелков припомнят да се грижим за себе си, да водим здравословен метод на живот, да внимаваме по какъв начин се храним, да спортуваме и, не на последно място, - да посещаваме профилактични прегледи при съответните експерти.

При ранна диагностика онкологичните болести освен са лечими, само че и са предотвратими, безапелационни са лекарите.

На 16 ноември 2022 г.от 07.30 до 10.00 ч. в манипулационната на Клиничната лаборатория на Университетска болница „ Лозенец “, ул. Козяк, № 1 ще се проведат лабораторните проучвания.

За предварителна защита на рака на простатната жлеза се прави проучване на туморни маркери за простатата.

Явилите се на лабораторните проучвания ще получат надлежно консултация при уролог (за профилактика на рак на простатата) и обзор при гастроентеролог (за предварителна защита на рак на дебелото черво).

Консултациите при уролог ще бъдат осъществявани от 09.00 ч. в Урологичния кабинет на 1 етаж на Медицинския център. Прегледът може да включва и ехографско проучване на остатъчна урина по преценка.

Медицинските съвещания при гастроентеролог, включващи ехографски прегледи стартират от 10.30 ч. в Гастроентерологичния кабинет на 1 етаж на Медицинския център.

Предварителното записване може да бъде осъществено посредством или на е-mail:., както и на тел. 02 96 07682
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР