United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в

...
United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в
Коментари Харесай

United Group приключи продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на TAWAL

United Group, водещият снабдител на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, има удоволствието да удостовери, че след формалната информация от 20 април, компанията завърши на 24 август продажбата на пасивна инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения (TowerCo) на TAWAL, дъщерно сдружение на stc Group и водеща компания за ИКТ инфраструктура в района на Близкия изток и Северна Африка.

Сделката бе завършена според изискванията на Договора за покупко-продажба и след приемане на утвърждение от страна на регулаторните органи.

Сделката за TowerCo, която се състои от повече от 4800 кули, се прави оценка на 1,22 милиарда евро без заеми и парични средства. Цената е напълно платена и съставлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди налози, лихви, обезценка, след лизинг и преди МСФО 16).

Нетните доходи от договорката възлизат на 1,218 милиарда евро и ще бъдат употребявани за цялостното погашение на издадените от компанията привилегировани обезпечени облигации с номинал от 525 милиона евро с падеж през 2024 година и привилегировани обезпечени облигации с номинал от 550 милиона евро с падеж през 2025 година Останалата сума ще бъде употребена за по-нататъшно възстановяване на кешовите позиции и ликвидността на United Group. Също по този начин, ликвидността на компанията ще бъде в допълнение усъвършенствана със средства от бъдещи заплащания от TowerCo, възлизащи на 29 милиона евро, които ще бъдат получени малко след приключването на договорката. След погасяване на главницата и насъбраните лихви по облигациите за 2024 и 2025 година, общият чист позитивен резултат за ликвидността на компанията ще възлезе на 168 милиона евро.

Сделката е първа инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен бранш. TAWAL е най-големият снабдител на интегрирана ИКТ инфраструктура в района на Близкия изток и Северна Африка и има портфолио от над 21 000 телекомуникационни кули.

United Group и дъщерните ѝ сдружения в съответните страни ще продължат да бъдат съществени наематели на пасивната инфраструктура за мобилни мрежи, част от тази договорка. В тази връзка, компанията подписа дълготрайно рамково съглашение, в началото за период от 20 години, с следващо възобновяване на всеки 8 години. Освен това e подписано съглашение за обезпечаване на несъмнено равнище на услугите, с цел да се подсигурява непрестанно прилагане на инфраструктурата на телекомуникационните кули след привършване на договорката.

Виктория Боклаг, основен изпълнителен шеф на United Group, съобщи:

“Тази договорка е доста атрактивна за United Group и ни дава опция да освободим капитал от съществуващите неосновни инфраструктурни активи, като по едно и също време с това се възползваме от атрактивни решения в бранша на телекомуникационните кули. Това е в сходство с най-новите трендове, подхванати от редица телекомуникационни оператори в цяла Европа през последните години. Средствата от продажбата ще бъдат употребявани за доста понижаване отговорностите ни и

обезпечаване на спомагателни благоприятни условия за предстоящ напредък. Щастливи сме, че имаме мощен сътрудник в лицето TAWAL, най-големият снабдител на интегрирана ИКТ инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка, в тяхната първа инвестиция в Европа и ще търсим още благоприятни условия за взаимен напредък и разширение “.

За United Group

Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива активност в осем страни и има над 15,5 милиона консуматори и близо 15 000 чиновници. Генерира годишни доходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group обезпечава най-широкото мрежово покритие в района и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ наличие от целия свят. Сериозните вложения в цифрова инфраструктура, наличие и технологии подсигуряват отличното качество на продуктите и услугите, които дава на клиентите. От март 2019 година мажоритарен притежател на United Group е BC Partners, една от най-големите световни капиталови компании. За повече информация:
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР