Унищожаването на най-големия търговски самолет в света беше едно от

...
Унищожаването на най-големия търговски самолет в света беше едно от
Коментари Харесай

Ще възстановят най-големия самолет в света, разрушен при атака на Русия

Унищожаването на най-големия търговски аероплан в света беше едно от основните изображения при започване на съветската инвазия в Украйна. През февруари Антонов АН-225 беше атакуван в базата си в Хостомел, покрай Киев.

" Мечтата в никакъв случай няма да почине ", написаха в Twitter производителите, когато самолетът беше погубен. И наподобява, че те са останали правилни на думата си - компанията разгласи, че проектите за възобновяване му към този момент са в ход.

С прякор " Мрия " ( " фантазия " ) - солидният аероплан е издигнат през 80-те години на предишния век, с цел да носи руската галактическа совалка.

Неговият по-късен живот, въпреки и по-малко блестящ, беше също толкоз емблематичен - той беше най-големият товарен транспортьор в света, с към два пъти по-голям потенциал от Boeing 747, спечелвайки паметен статус измежду самозваните авангарди. Той се простираше на 84 метра, с най-дългия обсег на крилата от всеки изцяло работещ аероплан. Към днешна дата това е най-тежкият аероплан, създаван в миналото.

Унищожаването му беше оповестено на 27 февруари 2022 година, като украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че " Русия може да е унищожила нашата " Мрия ", само че тя в никакъв случай няма да може да унищожи нашата фантазия за мощна, свободна и демократична европейска страна ".

Компанията " Антонов " съобщи тогава, че не е в положение да ревизира положението на самолета, до момента в който журналистът от CNN Васко Котовио означи, че носът явно е получил " непосредствено артилерийско попадение " и е бил " изцяло погубен ", когато го е видял по време на посещаване през април.

" Имаше огромни вреди по крилата и някои от моторите. Задната част беше пощадена от всевъзможни огромни удари и има няколко дупки, породени или от шрапнели, или от патрони ", сподели той по това време, прогнозирайки, че ремонтът ще бъде малко евентуален.

В понеделник обаче компанията Антонов разгласи в Twitter, че планът за реорганизация към този момент е почнал, като " дизайнерската работа " към този момент е в ход. Въпреки че имаше планирани разноски за ремонт, компанията предвижда сметка от над 500 милиона евро, с цел да го върне във въздуха, обещавайки повече информация " след успеха ".

Компанията към този момент разполага с към 30% от съставените елементи.

Първоначално украинската държавна отбранителна компания " Укроборонпром ", която ръководи " Антонов ", беше издала изказване, оценяващо възобновяване на над 3 милиарда $ и даде обещание да накара Русия да заплати. Възстановяването ще отнеме минимум пет години, споделиха от компанията тогава тогава.

Впоследствие Антонов удостовери пред CNN, че работи по плана.

" Процесът на възобновяване на " Мрия " се преглежда като интернационален план с присъединяване на авиационни предприятия от разнообразни страни по света ", се споделя в имейла. " Разглежда се опцията за привличане на финансиране от разнообразни източници и се преглеждат оферти от доста организации, които са подготвени да се включат в плана. "

Компанията споделя, че ще координира изследването, проектирането и сглобяването и удостовери, че към момента има съществени модули на корпуса на нов аероплан, които не са унищожени.

" Програмата се развива в посока на осъществяване на експертна оценка на тези елементи за следващи калкулации и планови работи ", написа в изказването им до CNN. " Изграждането ще се организира „ незабавно след успеха на Украйна ".

Съобщението съответствува с откриването на галерия, отдадена на самолета на летище Лайпциг/Хале в Германия, което е дом на пет други самолета Антонов. " Светлина и сянка: Историята на Антонов " демонстрира фотоси на самолета преди и след унищожаването му, като се концентрира върху инженерната мощност, която е изгубена, когато е бил нападнат. Тя ще бъде там до края на декември.

При откриването Олексий Макеев, посланикът на Украйна в Германия, разгласи, че макар че е летял на " съвсем всички самолети " Антонов " " Мрия " си остава фантазия за мен ", инфорвира Днес.бг. " Надяваме се да бъде възобновен и още веднъж да забележим тази могъща птица в небето ", добави той.

Междувременно, в случай че ви липсва " Мрия ", можете да изградите собствен личен - или най-малко собствен личен модел. Украинският стартъп Metal Time продава работещи комплекти за машинален дизайн на AN-225. Всеки коства 99 $, а облагите отиват напряко при " Антонов " за финансиране на реконструкцията на " Мрия ", както и пренастаняването на чиновници на Антонов, чиито домове са били разрушени от съветската инвазия, и образование за нови украински водачи и авиационни инженери.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР