Уникална операция69-годишният пациент имал отвор между пикочния мехур и ректумаСъстоянието

...
Уникална операция69-годишният пациент имал отвор между пикочния мехур и ректумаСъстоянието
Коментари Харесай

Уролози от ИСУЛ върнаха мъж към нормален живот

Уникална интервенция
69-годишният пациент имал отвор сред пикочния мехур и ректума

Състоянието може да се получи след премахване на простатата

Уникална за България интервенция извърши екип от уролози и коремни хирурзи от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Начело на мултидисциплинарния екип бе урологът акад. проф. доктор Чавдар Славов. В него участваха още коремният хирург проф. доктор Николай Пенков и началникът на КАИЛ доцент доктор Мая Белитова.

Лекарите върнаха естествения живот на 69-годишен мъж с патогенен канал сред пикочния мехур и ректума. Състоянието е извънредно рядко и нормално се получава като затруднение след интервенция в дребния таз. В съответния случай то настава след интервенция в друга болница по премахване на простатната жлеза поради рак на простатата. 

„ След интервенцията индивидът е развил тази фистула и се е наложило да бъде изведено червото начело на корема (анус претер), с цел да може да се изолира пасажът на изпражненията, които навлизат другояче в пикочния мехур, откъдето се основават тежки възпалителни промени и назад урина навлиза към ректума “, изяснява акад. проф. доктор Славов, шеф на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Веднъж към този момент в друга болница е юридически опит да се отстрани отворът сред ректума и дебелото черво, само че той се е оказал несполучлив. Чрез комплицирана интервенция експертите от ИСУЛ са изолирали ректума на пациента и са зашили фистулата. За задачата са употребявали лигавица от бузата за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора е осъществено чрез пренасяне на част от мускула на левия крайник с дължина към 40 см в зоната на фистулите.

„ Нямаме информация в България такава интервенция да е осъществявана досега, а и в света са малко центровете, които биха я създали “, разяснява акад. проф. доктор Славов, който оглавява и Центъра за сложна терапия на туморите на простатата към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Той е следил сходна намеса в Англия, при един от корифеите в реконструктивната урология – проф. Антъни Мънди. На последния Европейски конгрес по урология британският професор още веднъж е показал такава интервенция и това е предизвикало българския уролог да свика мултидисциплинарен екип и да извърши неповторимата за нашата страна намеса.

На пациента следва унищожаване на стомата на корема и уретралния катетър, които до момента е трябвало да носи непрекъснато. Това ще му разреши в бъдеще да води естествен живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР