Уникална колекция от печати на войводи от тракийското и македонското

...
Уникална колекция от печати на войводи от тракийското и македонското
Коментари Харесай

Тане войвода подпечатвал смъртните присъди с череп

Уникална сбирка от печати на войводи от тракийското и македонското освободително придвижване пази тракийско сдружение “Воевода Руси Славов Пловдив ”. По времето, когато сред Люлебургаз и Охрид шетат десетки български чети, с сходни печати са “узаконявани ” доста техни дейности. Става въпрос за решения за бойни акции, експроприации и заповеди от разнообразни революционни комитети. С такива печати са подписвани и смъртните присъди на предателите.

Тези от сбирката на сдружението са на френски и на български. Печатите на френски са за обособените бунтовни окръзи. Единият е и на началника на революционните групи в Тракия. Той също е на български и френски.

На всички печати е изобразен череп, зад който има кръстосани револвер и кама. Всичко това е на фона на дърво и изгряващо слънце. Печатите са от бронз.

А най-интересният от тях е на именития Тане челник. Това е роденият в пловдивското село Горски извор Таню Николов Жеков. Печатът в сбирката на Тракийското сдружение е от 1912 година. Тане се е борил за свободата и на тракийските, и на македонските българи. Балканската война от 1912 година го заварва с отряд в Македония. През първата международна война води контрачета против сръбските разбойници от регионите Нишко и Моравско. Става един от ръководителите на Вътрешната тракийска революционна организация.

Между войните Тане челник живее в Пловдив и Асеновград. Посрещнат е като воин в Скопие през 1941 година. Когато умира на 74 години по време на комунистическа власт, Министерство на вътрешните работи го разказва по този начин в известието си: „ Известен като терорист и участник в доста разбойнически акции през Балканската и Първата международна война. Като персонален другар на цар Фердинанд, подарил му огромен брой златни монети и декорации, ограбени от него от разбойнически акции “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР