Уникална изложбе бе открита във Варна. Тя показва стара Констанца

...
Уникална изложбе бе открита във Варна. Тя показва стара Констанца
Коментари Харесай

Уникална изложба във Варна показва стара Констанца

Уникална изложбе бе открита във Варна. Тя демонстрира остаряла Констанца - в интервала 1878 - 1916 година.

Изложена е в Дома на архитекта във Варна, на ул. " Мусала " №10. Изложбата може да бъде прегледана до 16 август, като работното време е от 9 до 17 часа. Входът е свободен.

На формалното разкриване през вчерашния ден участваха голям брой проектанти от Варна и Констанца. Сред формалните лица бяха зам.-кметът по културата Ралица Герасимова и арх. Марин Велчев - ръководител на Камарата на архитектите в България - Регионална гилдия - Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Изложбата е доста забавна. Всеки може да направи паралел сред остаряла Варна и остаряла Констанца - да види по какъв начин в този исторически интервал градовете по Черноморието са със сходна архитектура, като значителните разлики идват от релефа на терена. Но постройките, без значение частни или публични, строени след Освобождението са идентични - и във Варна, и в Балчик (който е съвсем по средата), и в Констанца.

Изложбата е доста потребна освен за архитекти, само че и за историци и лица, желаят да научат за предишното на Западния бряг на Черно море.

Изложбата " Архитекти и планове от предвоенна Констанца (1878-1916) " е финансирана от Архитектурна таксова марка.

В словото на известния проектант Раду Корнеску, който отсъства по уважителни аргументи, се споделя, че Констанца е под османско господство съвсем 500 години. Периодът след 1878 година води до голяма промяна за града, както в административно, по този начин и в обществено отношение, само че изключително като придаване на градски вид среда. Констанца, трансформирала се в областен център, изоставя средновековно-ориенталския обичай, развива се градоустройствено и архитектурно, придобива европейски образ. В Констанца преходът към  западната архитектура е сбъднат посредством планове на румънски и задгранични архитекти - френски, австрийски, британски, немски, гръцки, арменски, албански и други. Сред имената се отличават Александру Ораску, Петре Антонеску, Виктор Шефанеску, Григоре Черчез, Джордж Мендреа, Карол Бенис, Пол Ернст, Даниел Ренар, Луис Гилвърт, Чарлз Сандърс и други

Сградите, издигнати по планове на тези архитекти, през днешния ден са оповестени за архитектурни монументи. Те носят печата на разнообразни стилове - ектлектика, неокласически, френски академизъм, рококо, викториански, ар нуво и други Тези достижения от предвоенния интервал, дружно с античните гръко-римски остатъци от крепостта Томис, вършат Констанца град от международна класа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР