Уникален във всяко отношение - такъв трябва да е Неом,

...
Уникален във всяко отношение - такъв трябва да е Неом,
Коментари Харесай

Град Неом - невижданият проект на Саудитска Арабия


Уникален във всяко отношение - подобен би трябвало да е Неом, футуристичният град, който Саудитска Арабия ще строи в пустинята. Той ще е 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ще включва и ски курорт, и ще е най-екологичният в света.

В Ноем ще има небостъргач с дължина 160 км

Проектът на Саудитска Арабия за създаване на супермодерен град посред пустинята звучи като Science Fiction: представете си го като просека в пясъците, дълга 170 километра и необятна 200 метра. Неом, както ще се споделя футуристичният град, ще има стени с височина 500 метра и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк.
Редакцията предлага
Отвън ще бъде напълно в огледала, които ще отразяват слънчевите лъчи, а вътре ще предлага прохладни градини и място за девет милиона поданици. Те ще се придвижват с подземна високоскоростна железница, само че концепцията е за децентрализиран превоз, т.е. нито една права няма да лишава повече от 20 минути. Необходимата на Неом сила ще се добива 100 % от възобновими източници.

На бъдещия град се разпореждат доста упования

Плановете за построяването на град в пустинята са факт още от 2017-а, а предходната година показа елементи за дизайна на Неом, наименуван " The Line ". Сега планът добива още по-ясни очертания. Очевидно с наближаването на 2024-а година, когато стартира набирането на средствата за него, започва и огромна рекламна акция за футуристичния план.

В първата фаза от строителството ще бъдат вложени 319 милиарда $, половината от които би трябвало да бъдат набрани от външни вложители..

През 2026-а година Неом би трябвало да има 450 хиляди поданици, през 2030-а в него към този момент ще живеят сред 1,5 и два милиона души, а през 2045-а - девет милиона. Той ще има личен ски център, наименуван Trojena, с който счита да кандидатства за домакинство на Азиатските зимни олимпийски игри.

Ето по какъв начин ще наподобява дизайнът на Неом, наименуван " The Line "

Бъдещият град на суперлативите ще бъде и един от най-екологичните в света: компактният му дизайн ще разрешава да се понижи производството на боклуци, а местоположението му е " съвършено за добиването на ток от вятър и слънчева сила ", твърди принц Бин Салман.

Визия или грандомания?

Дали това, което през днешния ден звучи като химера, изобщо може да бъде осъществено в миналото, към този момент не е ясно. В " Зюддойче цайтунг " архитектурният критик Герхард Матцих споделя за плана иронично: " Сякаш Господ си е не запомнил линеала в пустинята ". А консуматори в Туитър вършат паралели с мега-проекта на нацистите за почивния комплекс " Прора " на остров Рюген.

През 2020-а година стана ясно, че поради бъдещия град е трябвало да бъдат изселени десетки хиляди поданици на разнообразни селища. По този мотив саудитската активистка Аля Алхуаити съобщи пред " Шпигел " следното: " Неом поражда върху нашите кръв и кости ". Според правозащитничката принц Мохамад бин Салман желае да се покаже като модернизатор, само че още веднъж показва най-бруталната си страна.

Има опасения, че планът ще се изроди в един тип дистопия: в града с формата на цигара и 500 метра високи стени ще бъдат затворени бедните, наблъскани в тесни и мрачни жилища. А богатите ще си обезпечат приятни местенца отвън Неом и в случай че има стане доста горещо, постоянно ще могат да потърсят избавление от жегите в най-близката планина.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР