Уникален на вкус и пълен с аромати - соевият сос

...
Уникален на вкус и пълен с аромати - соевият сос
Коментари Харесай

Соевият сос: 10 неща, които може би не знаете

Уникален на усет и цялостен с аромати - соевият сос не може да остане неусетен! Той не просто впечатлява, а ни кара да го търсим, тъй като неналичието на темперамент постоянно проличава.

Знаем усета му и знаем, когато ни би трябвало, само че знаем ли всичко за него? Ето 10 обстоятелството за соевия сос, за които може да не сте чували:

Състои се от четири съществени продукта

Соевият сос е резултат от развой на естествена ферментация. Той се състои от четири съществени продукта - зърна от соя, пшеница, сол и вода. Всеки от тях се сортира деликатно. Зърната от соя на първо време се накисват за известно време във вода преди да бъдат сварени. Пшеницата се пече на висока температура, преди да бъде смляна, което оказва помощ да се форсира процесът на ферментацията ѝ. Солта се разтваря във вода.

Съдържа потребни субстанции

Зърната от соя са причина соевият сос да съдържа протеини. Пшеницата обезпечава въглехидрати. Тя обаче е и съставката, която придава мирис и онази известна наслада, която прави соевия сос по този начин друг.

Солта, разтворена във вода, или другояче казано - подсолената вода, играе ролята за бързо разпространение на бактериите по време на ферментацията, което я трансформира в натурален консервант. Според доста изследвания той е потребен и с витамините си К2, подкрепя храносмилането и метаболизма, има антиоксидантни свойства.

Роден е в Китай

 Произхожда от Китай

Прадядото на соевия сос е роден в Древен Китай и се е казвал jiang. Предполага се, че названието на соята и соевия сос води началото си от името на тази далечна родственик на консервираните храни. Тогава хората правели разнообразни типове jiang - въз основата на риба, морски артикули, зеленчуци или зърна. Но поради това, че зърнените култури били по-лесни за намиране и култивиране, те се наложили като съществени. След време Япония и другите прилежащи на Китай страни също почнали да вършат « jiang » от зърна, което дава началото на соевия сос, подобен, какъвто го познаваме през днешния ден.

 Фабриката в Япония

Но е пораснал в Япония

След като е влезнал в Япония, основаният в Китай jiang е претърпял доста и разнообразни трансформации. Така последователно той е еволюирал и се е трансформирал във значима част от хранителната просвета на японците. А те са му се отблагодарили уместно. Процесът за производството на естествено ферментирал соев сос е бил създаден и се е открил там през 17 век. Това е станало причина за последователното му разпространяване в цялата страна. Дотогава соевият сос се е произвеждал ръчно.

Има разнообразни типове соев сос

Сладък, без глутен, за суши, за салата, с усет на портокал, Терияки, за барбекю и още доста типове могат да се открият по щандовете и в профилираните уеб сайтове. Те са пригодени за кулинари със специфични усети и потребности. Kikkoman да вземем за пример имат соев сос с 43% по-малко сол, приспособен за тези, които не обичат да им е солено. Има и подобен, който е създаден като марината за тези, които желаят да овкусят с него печени или пържени меса.

 Соев Сос

Невероятният цвят - реакция на Майар

Невероятният присъщ цвят на соевия сос е резултат от това, което е признато да се назовава реакция на Майар. Тя се следи от два до три месеца след началото на ферментацията. Глюкозата и останалите типове захар се свързват с аминокиселините и това води до оцветяването му в кафяво. Причината е меланоидът, който в действителност придава приятния “тен ” на соевия сос.

Соевият сос потъмнява вследствие на окисляване, т.е. при контакт с О2. Съхранението му на ниска температура форсира тази реакция. Затова и специалистите предлагат соевият сос да се държи в ледник след отваряне.

 Ферментиране на соевия сос

Ферментация с 300 аромата

Около 300 разнообразни аромата, измежду които такива, напомнящи цветя, плодове, даже кафе и уиски, се образуват по време на процеса на ферментация, който продължава няколко месеца. Всеки от тези 300 аромата се съдържа в толкоз малко количество, че човек в действителност не може да го усети. Но всички дружно сформират соевия сос и го вършат в действителност неудържим и доста вкусен. В сосовете на Kikkoman има още един неповторим мирис - на печено, който е и една от аргументите той да стане прочут в четирите краища на света.

Вкусът на умами - петият усет на света

Човек познава сладко, кисело, солено и горчиво, само че умами е петото чувство, въпреки и още непризнато публично. А импровизирано то към този момент покорява света със соевия сос на Kikkoman. Хармоничната композиция на усетите сладко, кисело, солено, горчиво и умами в него е една от формулите на триумфа.

Соевият сос е извънредно богат на естествени съставки от умами, които се образуват по време на ферментацията. Те се състоят от почти 20 разнообразни аминокиселини, получени при ферментирането на протеините.

 Овкусяване на ястията със соев сос

Може да замените солта със соев сос

Ако желаете да намалите потреблението на сол като цяло, можете да я замените със соев сос, най-добре натурално ферментирал. Петте съществени усета - солено, кисело, горчиво, сладко и умами реагират едни с други. Всъщност точно умами способства за чувството за соленост на ястията, а този усет е необятно застъпен в соевия сос на Kikkoman. Така че умерено можете да се освободите от солта, когато го употребявате и сигурно няма да загубите нищо от усета на ястието, даже в противен случай.

 Соев Сос Kikkoman

10. Специално шишенце за специфичен сос

Знаете ли, че шишенцето за соевия сос на Kikkoman е измислено особено от един от най-известните японски индустриални дизайнери, Кенджи Екуан. Днес то е част от експозициите в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, негово копие е част от сбирката на дизайнерския център в Рейн-Вестфалия, в Германия, а също и в музея за приложни изкуства във Виена.

Бутилката във форма на гарафа е от 150 мл и е потвърдила свойствата си от 1961 година до през днешния ден. Освен че е идеална украса за масата, тя има и невероятни практични свойства - нейният съвършен чучур разрешава сосът да се дозира до капка, а материалът, от който е изработен, дава опция да се употребява дълго, откакто сосът овкуси ястията ни до последната си капка.

 Соевият Сос

...........

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР