Униформените пътни полицаи в страната правят проверки с изтекли служебни

...
Униформените пътни полицаи в страната правят проверки с изтекли служебни
Коментари Харесай

Полицаите се легитимират с изтекли служебни карти, МВР: Законни са!

Униформените пътни служители на реда в страната вършат инспекции с изтекли служебни карти. Това излиза наяве от сигнал на Михаил Душев, който в профила си във Facebook разгласява видео. От фрагментите излиза наяве, че служителите на реда, които го стопират за инспекция на пътя, удостоверяват самоличността си със служебни карти, изтекли през 2016 година.

Душев е записал инспекцията с мобилния си телефон. Мъжът чете текст от Закона за придвижване по пътищата, съгласно който пътният служител на реда е задължен да се легитимира. В член 170 алинея 5 от ЗзДП е посочено, че "служителят, осъществяващ надзор, показва на спрения за инспекция участник в пътното придвижване полицейски знак или служебна карта. Когато е належащо, той може да предложения спрения лидер да излезе от транспортното средство ".

Оказва се, че удостоверенията, които и двамата служители на реда демонстрират на спрения за инспекция водач, са изтекли през 2016 година. Михаил Душев пита униформените за какво се легитимират с невалидни документи, на което не получава отговор. Вместо това униформените му оферират да го заведат до районното ръководство, където да получи отговор от директния им шеф.

„ Аз не съм задължен да ви обясня за какво съм с подобен стикер. Може да се обърнете към Дирекцията, не към нас. Има шеф на районното ръководство, на който можете да зададете въпросите си”, декларира единият от униформените служители на реда.

В същото време служителите на реда държат да ревизират лидера, който обаче демонстрира документите си за идентичност през стъклото на автомобила.

Видео приключва с това, че Душев се обажда на 112. Предложението е признато "радушно " и от двамата служители на реда. От фрагментите не излиза наяве по какъв начин завършва казусът. OFFNews опита да се свърже с създателя на видеото, само че все още на издание на материала той не върна отговор.

В същото време от Министерство на вътрешните работи разясниха, че са осведомени с казуса с изтеклите служебни карти. От пресцентъра на ведомството обявиха за OFFNews, че тези удостоверения са с продължен период на деяние по силата на подзаконов нормативен акт - директива на министъра на вътрешните работи от март тази година.

"Съгласно „ Инструкция № 8121з-282 от 15 март 2018 Г. за установяване типа, изискванията и реда на издаване и прилагане на служебните карти в Министерството на вътрешните работи”, параграф 2 „ Поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 година могат да се употребяват до 30.06.2018 година”, показаха от Министерство на вътрешните работи.

Според някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов изтеклите карти не вършат служителите на реда нелегитимни:

Въпреки, че холограмата на служебните карти е от 2016 година, служителите на реда са изцяло законни, защото те стават чиновници на Министерство на вътрешните работи след подредена заповед за назначение. Тази карта е за идентифициране пред жителите. Въпросът е за какво е основан този нормативен акт, вместо да бъдат сменени стикерите и кой го е написал, защото той води до комплициране на жителите и нарушение на връзката сред органите на реда и обществото, съобщи за OFFNews той.

Как да чакаме жителите да съблюдават закона когато органите на властта не го съблюдават?!, разяснява от своя страна Атанас Атанасов от Демократична България разяснява в профила си във Facebook.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР