Унгарците гласуват днес на парламентарни избори след напрегната кампания, доминирана

...
Унгарците гласуват днес на парламентарни избори след напрегната кампания, доминирана
Коментари Харесай

Унгария гласува днес на парламентарни избори

Унгарците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори след напрегната акция, доминирана от войната в Украйна. Партията ФИДЕС на ръководещия от 12 години министър председател има лек превес, само че е застрашена от обединената за пръв път съпротива. Тя е посочена за победител в изследванията на публичното мнение, само че преднината ѝ е дребна и 58-годишният Орбан в никакъв случай не се е сблъсквал с такава неустановеност, настояват анализатори.

Неговият противник е 49-годишният кмет на дребен град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай. Той има сложната задача да сплоти зад себе си шест разнородни партии, включително десни, социалдемократи и зелени. Обединени зад желанието си да свалято от власт Орбан, те приканват за отклонение от курса към " нелибералност " и " авторитарност ", по който съгласно тях върви Унгария от 2010 година, отбелязва Франс прес.

Държавното заседание (парламентът) се избира от жителите посредством общи и директни избори по смесена система. От 199 депутати 106 се избират по мажоритарната система, а останалите 93 народни представители се избират от партийни листи по пропорционалната система. За да влезе в Народното събрание, партията би трябвало да получи най-малко 5 % от гласовете. Съществува и предел от 10 % за комбинирана листа от две партии и предел от 15 % за листа от три или повече партии, показва ТАСС. 

Унгарските жители, които са навършили 18 години, имат право да гласоподават. Това са повече от 8 милиона от общо 9,7 милиона жители (от които към 400 000 живеят в чужбина). 

Според изследване, извършено от унгарската работа " Медиана " в края на март, преди всичко в класацията на желанията на гласоподавателите е съюзът на ръководещата дясна партия " ФИДЕС-Унгарски цивилен съюз " (ФИДЕС-УГС) и дясната Християндемократическа национална партия (ХДНП), а на второ място е опозиционната коалиция " Обединени за Унгария ". Тя се състои от шест партии: демократичната Демократична коалиция, дясната " Йоббик " - Движение за по-добра Унгария, Зелената партия на Унгария, Унгарската социалистическа партия, центристката партия " Моментум " и зелената партия " Диалог в името на Унгария ". Решението за сформиране на коалиция беше взето през декември 2020 година Тя издигна компромисна кандидатура за министър-председател - Петер Марки-Зай. Неизвестният политик беше неотложно подсилен от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Сред точките в програмата на " Обединени за Унгария " са въвеждането на еврото след пет години и уговорка в конституцията, съгласно която страната не може да напусне НАТО и Европейски Съюз без референдум. Коалицията дава обещание самостоятелна правосъдна система, антикорупционна прокуратура и медии, които да не се управляват от държавното управление, по-голям достъп до публично опазване на здравето и помощи за многодетните фамилии и тези, при които единият родител е умрял. Опозицията декларира, че ще " постави завършек на съветското и китайското въздействие в Унгария ", в това число като спре  плана за атомна електроцентрала " Пакш-2 " (блокове 5 и 6), която съгласно междуправителствено съглашение от 2014 година би трябвало да бъде издигната от съветската компания " Росатом ", и като преразгледа контракта за високоскоростната железопътна линия Белград-Будапеща, която от 2019 година се извършва от съветската компания " РЖД интернешънъл " и китайската " Чайна реълуей ". Пред гласоподавателите блокът слага въпроса " За Изтока или за Запада сте? ". Четиридесет % от интервюираните са подготвени да гласоподават за него. 

Според политическите анализатори опозиционната коалиция може да завоюва с минимална преднина, само че заради вероятните несъгласия сред членовете ѝ, неопитността на Марки-Зай и опълчването на последователите на Орбан на разнообразни равнища Унгария ще се окаже в положение на политическа рецесия. Поради това в страната може да се проведат предварителни избори.

ФИДЕС победи на предходните избори през 2018 година, с помощта на гневната антиимигрантска акция, с която си завоюва още похвалите на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и европейската последна десница, само че която вкара Будапеща в спор с Брюксел, напомня Ройтерс.

Сега Орбан, който трансформира Унгария в, по думите му, " нелиберална народна власт " със засилен надзор върху медиите и лоялисти отпред на главните институции, признава, че вотът няма да е лек. Този път в основата на предизборната акция на консервативния водач е отбраната на християнските фамилни полезности против така наречен от него " джендър безумство ". Днес унгарците ще гласоподават и на референдум за това дали да има часове по полова ориентировка в учебните заведения – избор, който съгласно правозащитни организации ускорява предразсъдъците против ЛГБТ общността, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР