Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан затяга контрола върху съдилищата

...
Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан затяга контрола върху съдилищата
Коментари Харесай

Орбан затяга контрола върху съдилищата в Унгария

Унгарското държавно управление на премиера Виктор Орбан стяга контрола върху съдилищата и частните самостоятелни образователни заведения в страната, предадоха осведомителните организации. Кабинетът внесе в Народното събрание законопроект, който планува да се ускорят делата в административните съдилища, в които са забъркани държавни ведомства, както и да се даде опция на институциите да апелират в Конституционния съд решения на съдилища от по-ниска инстанция, в случай че са на мнение, че нарушават конституционните им права или лимитират властта им. Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " сигнализира, че законопроектът ще ускори контрола на Конституционния съд върху магистратите от по-ниска инстанция. От унгарския Хелзинкски комитет обявиха, че по този начин ще се даде опция на държавното управление да насочи политически чувствителни случаи към Конституционния съд, чиито 15 членове се избират от Народното събрание, в който партията на Орбан има болшинство. Министърът на правораздаването Юлия Варга, която е вносител на законопроекта, съобщи, че новата разпоредба дава  " ясна рамка " за административните каузи и ще ускори процеса по обжалване на решения, взети от по-ниски инстанции.

Правителството внесе и законопроект, който ще принуди самостоятелните учебни заведения да аплайват отново за лицензи от идната година, което ще ги направи подвластни от одобрението на министъра на образованието. Алтернативните учебни заведения, чиито способи на преподаване и образователни стратегии са разнообразни от тези в държавните, ще би трябвало да аплайват за ново позволение от април следващата година. Тези, които не съумеят, няма да могат да работят през учебната 2020 / 2021 година Кабинетът изясни, че мярката ще гарантира съвместимостта измежду учебните заведения.

Партията " Фидес " на премиера Виктор Орбан към този момент стегна контрола върху медиите и правосъдната система, с което си навлече гнева на Европейски Съюз.

КАРЕ - НАКАЗАНИЕ

Правителството на Орбан възнамерява да ограничи бюджетните пълномощия на кмета на столицата Будапеща, откакто ръководещата партия " Фидес " загуби ръководството на града. Кабинетът внесе законопроект, съгласно който градската администрация ще би трябвало да влага предпочитано в превоза по 500 млн. $ годишно, които събира от налози. Това значи, че градът няма да може да харчи пари за друго, защото публичният превоз непрестанно е недофинансиран. Кметът Гергей Карачон прикани държавното управление да отдръпна законопроекта.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР