Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че ако се сложи

...
Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че ако се сложи
Коментари Харесай

Унгария е против идеята ЕС да сложи таван на цената на руския газ. Позицията на България е неясна

Унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че в случай че се постави таван на цените за пазаруване на съветски природен газ, Москва неотложно ще спре доставките.

Изявлението му идва няколко часа преди изключително съвещание на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз в Брюксел в петък. Те се събират, с цел да разискват точно пакета от ограничения в енергийния бранш, който Европейската комисия (ЕК) предложи преди 2 дни. Една от тези ограничения е слагането на пределна цена за пазаруване на газ от Русия. Целта е да се помогне на Европа да се оправи с енергийната рецесия.

Унгарският министър Сиярто не е склонен, че това ще помогне и написа във фейсбук профила си, че „ проектът, който ще наложи таван на цените на съветския газ, приближаващ по тръбопроводи, е напълно срещу европейските и унгарските ползи “.

„ Ще създадем всичко допустимо, с цел да накараме Брюксел най-сетне да разбере, че доставките на газ не са идеологически или политически въпрос, а проблем на твърдата физическа действителност “, написа още Сиярто.

Унгария , която подлага на критика глобите на Европейски Съюз против Русия, получава повече от 80 % от своя газ от Русия и е директна страна за огромен нефтопровод, който доставя доставки до блока.

Европейският съюз към този момент един път одобри мярката да забрани повече от две трети от вноса на съветски нефт. В резултат Москва спря съвсем напълно доставките на газ за Западна Европа, само че за Унгария усили доставките си през август.
Позицията на България
Българският министър на енергетиката Росен Христов също участва на срещата в Брюксел в петък. По-рано денем служебното държавно управление заяви че е одобрило позицията, която отрасловият министър Росен Христов ще пази на изключителната среща с сътрудниците му.

В известието на държавната пресслужба се споделя още, че София счита, че " са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, както и преодоляване на високите енергийни цени ".

Не излиза наяве обаче дали България ще поддържа съответните ограничения, препоръчани от Европейската комисия и дали служебното държавно управление е за или срещу налагането на таван за пазаруването на газа.

На 9 септември Европейската комисия няма да показа официални оферти за политики, а ще запознае енергийните министри на блока с концепциите си и ще изследва за кои разновидности има най-голяма поддръжка, Това ще даде тенденция на Брюксел какво да включи в окончателните оферти.

Идеята за слагане на таван на цената на съветския газ е най-противоречивата. Освен Унгария против нея към този момент се изрече и чешкият промишлен министър Джозеф Сикела.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Тя, кралицата Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР