Унгарският премиер Виктор Орбан спечели много по-лесно от очакваното четвърта

...
Унгарският премиер Виктор Орбан спечели много по-лесно от очакваното четвърта
Коментари Харесай

Войната в Украйна донесе лесна победа само на Орбан

Унгарският министър председател Виктор Орбан завоюва доста по-лесно от предстоящото четвърта поредна победа на вчерашните парламентарни избори, като се възползва от войната в Украйна. 58-годишният доайен измежду водачите в Европейския съюз се изправи пред невиждан и хетерогенен съюз от шест партии, решени да се борят с " авторитаризма " и " корупцията " на 12-годишното ръководство на Орбан, заяви Франс прес, цитирана от Българска телеграфна агенция.

Анализаторите предвидиха оспорвана борба, само че резултатите опровергаха упованията. Коалицията " ФИДЕС-Унгарски цивилен съюз " и Християндемократическата национална партия получиха 53 % от гласовете в партийните листи и победиха в 88 едномандатни изборни региона. Опозиционната коалиция " Обединени за Унгария " съумя да завоюва единствено 35 на 100 от гласовете за партийни листи и да надделее в 18 едномандатни изборни региона, демонстрират данни на Националната изборна работа. С тази преднина министър-председателят си обезпечава болшинство от две трети в Народното събрание (135 от 199 места, с две повече, в сравнение с в предишния).

Снощи неговият конкурент Петер Марки-Зай призна проваляне и се обърна към своите поддръжници. " Няма да скрия тъгата и разочарованието си ", реагира той. Опозиционерът осъди " неравната битка " против " пропагандата ", " акцията на омразата и лъжите ".
       
" Спечелихме изключителна победа - толкоз огромна, че евентуално може да се види от Луната и сигурно от Брюксел ", съобщи с усмивка Орбан, който е привикнал да се изрича остро по адрес на Европейски Съюз. Премиерът разгласи изборния успех за реванш по отношение на своите " многочислени съперници ", като уточни " левицата вкъщи, интернационалната левица на всички места, брюкселските бюрократи, империята на Сорос с всичките ѝ пари, интернационалните масмедии и най-после даже украинския президент ". Володимир Зеленски разкритикува преди дни унгарския водач поради нежеланието му да помогне против съветската агресия в Украйна. 
Нахлуването на силите на Русия в прилежаща Украйна на 24 февруари в началото изглеждаше, че ще навреди на акцията на Орбан, показват Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Той бе заставен да дава неловки пояснения за продължаващите с десетилетие топли връзки с съветския президент Владимир Путин. Орбан обаче съумя да убеди твърдия електорат на ФИДЕС, че в желанието си да усъвършенства връзките с Европейски Съюз опозиционната коалиция „ Обединени за Унгария “ може да вкара страната във война – обвиняване, което опозицията отхвърли. 

Орбан се показа като " бранител " на Унгария, поръчител на мира и стабилността, като отхвърли да достави оръжие на Украйна и да обмисли налагане на наказания, които биха лишили унгарците от скъпия съветски нефт и газ. В същото време на предизборните плакати и в проорбанските медии Петер Марки-Зай бе представян като " рисков ", упрекван, че желае да вкара страната във война поради мощната си поддръжка за Украйна. Въпреки че претендентът подлагаше на критика близостта, която Виктор Орбан поддържа от 2010 година с съветския президент, и го назова " унгарския Путин ", реториката на Марки-Зай явно не бе убедила гласоподавателите, отбелязва Агенция Франс Прес.

На последния си избирателен протест в петък Орбан съобщи, че снабдяването на Украйна с оръжие - нещо, което Унгария, единствена измежду прилежащите на Украйна страни от ЕС отказва да направи - ще трансформира страната във военна цел, а санкционирането на вноса на съветски енергийни запаси ще докара до съсипване на унгарската стопанска система. " Това не е наша война, ние би трябвало да останем отвън нея ", сподели Орбан, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

От години Орбан циментира еднопартийното ръководство на ФИДЕС с промени конституцията и изборния кодекс, посредством определяне на надзор върху медиите, назначение на свои правилни хора на основни постове и възнаграждаване на близки до ФИДЕС предприемачи с преференциални държавни поръчки. При все това той се радва на поддръжката на доста от по-възрастните, по-бедните гласоподаватели и живеещите в дребни обитаеми места, които приветстват отбраната на християнските фамилни полезности, данъчните облекчения и ценовите тавани за горивото и някои храни. Изборите бяха проведени в миг, когато Европа е изправена пред висока инфлация и енергийна неустановеност, подхранвани от ограниченията против ковид и войната в Украйна. Ръстът на цените потребителските артикули през февруари в Унгария доближиха 15-годишен пик от 8,3 %.

Унгарският водач е гневен критик на имиграцията, правата на ЛГБТ и по тази причина си завоюва възхищението на десните националисти в Европа и Северна Америка. Той взе под собствен надзор доста от унгарските демократични институции и се показва като бранител на европейското християнство против мюсюлманските мигранти, прогресивните партии и " ЛГБТК лобито ". Заедно с изборите за парламент през вчерашния ден се състоя и референдум по въпроси, отнасящи се до стратегиите за полово обучение в учебните заведения и дали да бъде налична за децата информация за промяна на пола.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР