Унгарският премиер пътувал с луксозен самолет на олигарх, спечелил много

...
Унгарският премиер пътувал с луксозен самолет на олигарх, спечелил много
Коментари Харесай

Орбан пътувал с луксозен самолет на олигарх, за да гледа мачове, обяви унгарски сайт

Унгарският министър председател пътувал с първокласен аероплан на олигарх, спечелил доста публични поръчки, с цел да гледа футболни мачове, разкри маджарски уебсайт, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Според проверяващия уебсайт atlatszo.hu унгарският водач минимум на три пъти е заемал частния аероплан на олигарха модел Бомбардие Глобал 6000, с цел да върви на мачове в Русия по време на мондиала, а след това и в България, с цел да гледа мача на унгарския футболен тим МОЛ-Види (преди Видеотон) през юли. Според уеб страницата час полет със самолета се прави оценка на 5000-10 0000 евро.

Говорителят на унгарското държавно управление Берталан Хаваши удостовери, че Орбан постоянно участва на мачове в чужбина по покана на унгарския предприемач Ищван Гаранчи. Той акцентира, че транспортните средства, предоставени разполагаем на Орбан, не са коствали нито един форинт на данъкоплатеца.

Дейностите на Гаранчи, който забогатя по-специално като завоюва търгове за публични поръчки, обаче накараха опозиционната партия Диалог за Унгария да заприказва за съмнения за корупция. Партията разгласи, че внася тъжба по отношение на разкритията и изиска да се сътвори самостоятелна парламентарна комисия, която да проверява финансовите ползи на Орбан.

Дясната ръка на консервативния водач, избран отново за трети мандат през април, Гергели Дюлаш отхвърли през днешния ден обвиняванията, като ги дефинира като клюки, публикувани с приближаването на европейските избори.

Смятан за доближен на Орбан, олигархът Гаранчи, който е на 52 години, купи през 2017 година клуба Видеотон, който по това време беше закъсал. Това е обичаният тим на Орбан, основан в родното градче на премиера Секешфехервар, намиращо се покрай Будапеща.

Европейският парламент стартира на 12 септември процедура, която може да завърши със наказания за Унгария за неспазване на полезностите на Европейски Съюз. Сред посочените тогава претекстове бяха съществени нередности и спорове на ползи при отсъждане на публичните поръчки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР