Унгарският парламент предостави извънредни правомощия на премиера Виктор Орбан, позволяващи

...
Унгарският парламент предостави извънредни правомощия на премиера Виктор Орбан, позволяващи
Коментари Харесай

Орбан получи извънредни правомощия

Унгарският парламент даде изключителни пълномощия на премиера Виктор Орбан, позволяващи му за период от 90 дни да ръководи с държавни постановления за да бъде лимитирано разпространяването на ковид. Законодателният орган утвърди и нови ограничавания, равносилни на отчасти затваряне на Унгария, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Днес Унгария заяви за 103 умряли за последното денонощие, което я подрежда измежду трите най-засегнати страни в Европа по смъртност от Ковид-19 на 100 000 души за последните 14 дни, другите две са Чехия и Белгия, демонстрират данните на Евросъюза. Като знак, че сменя досегашната си политика да заобикаля налагането на строги ограничения, с цел да щади стопанската система, Орбан разгласи лимитирано затваряне на Унгария, влизащо в действие от 00.01 ч. тази нощ, с цел да бъде избегнато претоварване на лечебните заведения. "Ако всички ние работим дружно, можем още един път да се оправим с това ", написа консервативният националистически министър председател във Facebook.

Частичното затваряне, което след 30 дни ще бъде преразгледано, планува гимназиите да бъдат затворени и да има вечерен час от 20.00 до 05.00 ч. Забраняват се всевъзможни събирания на повече от 10 души, в това число фамилни. Опозицията упрекна държавното управление, че е пропиляло месеците сред първата и втората вълна на пандемията, тъй като не ги е употребило, с цел да достави Унгария с съответен потенциал за тестване и здравни грижи, заради което в този момент тя среща компликации да се оправи с новата активизация на разпространяването на Ковид-19. Правителството съобщи, че има задоволително кревати, съоръжение и хора за преодоляване на ситуацията.

Унгарската здравна камара сподели, че наличностите на защитни средства като цяло са съответни, само че добави, че пренасрочването на някои планови интервенции няма да бъде задоволително за справяне с растящия брой случаи на ковид. Предоставените на Орбан от Народното събрание изключителни пълномощия са лимитирани по време и обсег за разлика от предоставените му напролет, които бяха с отворен край, поради което той беше упрекван вкъщи и в чужбина в авторитаризъм. "Този път те в действителност съдържат единствено нужния обсег от ограничения за тъкмо избран интервал ", сподели Гергей Арато, народен представител от опозиционната ляволиберална Демократична коалиция.

Учителският профсъюз ПДС, който прикани родителите да държат децата си вкъщи, с цел да оказват помощ с това да бъдат защитени учителите и родителите от заразяване, съобщи, че ограниченията на Орбан са стъпка в вярната посока, само че евентуално са незадоволителни. Към тази заран рекордните 461 пациенти с Ковид-19 са били на апаратно дишане, съобщи държавното управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР