Унгарските власти направиха крачка назад във връзка с плановете за

...
Унгарските власти направиха крачка назад във връзка с плановете за
Коментари Харесай

Дебат в Унгария заради плановете за китайски университет в Будапеща

Унгарските управляващи направиха крачка обратно по отношение на проектите за изграждане на китайски университет в столицата Будапеща, откакто през уикенда бяха извършени демонстрации срещу построяването му, в които взеха присъединяване хиляди унгарци, съобщи Ройтерс.

Опоненти на премиера националист Виктор Орбан се притесняват, че планът на стойност два милиарда $ ще се отрази отрицателно на качеството на унгарското висше обучение и ще способства за усилването на въздействието на Китай в Унгария и в Европейския съюз.

Вчера почитан помощник на Орбан съобщи, че даже не е почнал стадият на обмисляне на построяването на университета и че откакто планът бъде подготвен при започване на 2023 година, той ще бъде подложен на референдум.

" Ние поддържаме произвеждането на референдум в Будапеща за това дали локалните поданици желаят университета " Фудан ", незабавно щом изискванията на плана станат ясни ", сподели Гергей Гуяш, началникът на канцеларията на унгарския министър председател.

Орбан, който самичък се дефинира като нелиберален водач, откри другарски връзки с Китай. Унгария стана част от огромни бизнес планове с китайско присъединяване и на няколко пъти блокира изказвания на Европейския съюз, критикуващи хипотетични нарушавания на човешките права от страна на китайските управляващи, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР