Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе

...
Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе
Коментари Харесай

Пропука се властта на Виктор Орбан

Унгарската съпротива завоюва кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан. Кандидатът на левия център Гергели Карашони победи настоящия кмет на столицата Ищван Тарлош, подкрепян от Фидес.

С повече от 80% от преброените гласове на изборите за кмет в Будапеща в неделя, опозиционният кандидат Гергели Карашони води пред настоящия кмет Ищван Тарлош с 51% на 44%, съгласно предварителните резултати. 71-годишният Тарлош, който е на поста от 2010 година, призна провалянето си и се обади на противника си, с цел да насочи поздравления.

Резултатът е разстройващ за ръководещата партия Фидес на Виктор Орбан, която не е претърпявала проваляне на избори, откогато пристигна на власт преди девет години.

Карашони, който бе подсилен от редица опозиционни групи от целия политически набор, назова успеха " историческа ".

" Бих желал да слага връзките сред Будапеща и държавното управление в нова вероятност. Ние сме подготвени не за война, а за взаимно създаване ", сподели 44-годишният ляв политик. " Будапеща ще бъде зелена и самостоятелна, ще я върнем в Европа ".

Кандидатите от опозицията завоюваха и кметските съревнования в 10 от 23-те най-големи града на страната. Това е основна смяна от последните локални избори през 2014 година, когато опозиционните групи завоюваха единствено три кметски съревнования.

Карашони съпостави успеха си с тази на опозиционния кмет на Истанбул през март, който завоюва против претендента на президента Таип Реджеп Ердоган. " Истанбул гласоподава срещу нападателната нелиберална мощ, доста сходна на режима на Орбан ", сподели той.

Общонационалните общински избори се преглеждат като тест за новата тактика на опозицията да се сплоти зад един-единствен претендент против Фидес.

" Тези избори потвърждават, че опозиционното съдействие работи, опозицията реализира най-хубавия си резултат от години с новата тактика ", съобщи политическият анализатор Андрас Биро-Наги пред Агенция Франс Прес.

" Победата в Будапеща е единствено първата стъпка по пътя към смяна на Унгария ", сподели Карашони.

Повече от 8 милиона души имаха право на глас за над 3000 кметове и повече от 17 000 членове на локалната власт при вота в неделя. Избирателната интензивност е близо 50%, един от най-високите проценти на присъединяване в локални избори след завръщането на Унгария към народна власт през 1990 година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР