Унгария се споразумя с руския монополист Газпром, за нов 15-годишен

...
Унгария се споразумя с руския монополист Газпром, за нов 15-годишен
Коментари Харесай

Унгария сключва нов 15-годишен договор с Газпром. Ще получава годишно 3,5 млрд. куб. м. газ през България

Унгария се споразумя с съветския монополист Газпром, за нов 15-годишен контракт за доставка на природен газ, съобщи Ройтерс.

Договорът ще бъде подписан до края на септември и влиза в действие на 1 октомври. Унгария ще получава годишно 4,5 милиарда куб. м. природен газ – 3,5 милиарда от продължението на Балкански поток през България и Сърбия. Други 1 милиарда куб. м. ще идват през Австрия, която е разпределителна страна за съветския газ, приближаващ по остарялата газопроводна система, преминаваща директно през Украйна и Словакия.

„ Разбрахме се за цена, доста по-добра от залегналата в контракта от 1995 година, който в този момент изтича “, разяснява унгарския външен министър Петер Сиярто.

В последните години Унгария, която използваше съвсем напълно съветски газ, диверсифицира доставките си. Будапеща  изгради газови връзки с съвсем всичките си прилежащи страни и подписа контракт за импорт на синьо гориво и с Royal Dutch Shell, които доставят през плаващия терминал за полутечен газ край остров Крък, Хърватия, който започва работа при започване на тази година.

Новият 15-годишен контракт е удостоверение, че Русия ще се пробва оптимално да ограничи газовия експорт, които прави през Украйна откакто двете страни влязоха в спор за газовите доставки през 2008 година Затова и Русия мощно влага в газопроводи, заобикалящи Украйна, като Турски поток и Северен поток.

Договорът може да донесе и повече доходи на Булгартрансгаз. В средата на август служебният министър на енергетиката Андрей Живков разгласи, че макар че за продължението на Турски поток през България са изхарчени 2,5-3 милиарда лева, досега не са регистрирани повече доходи.

„ Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 милиарда лв. ще се възвърне за 10 години, това значи, че тя би трябвало да усили годишния доход жестоко с 250 млн. лв. “, сподели Живков, представен от Българска телеграфна агенция.

Общият потенциал на тръбата от България за Сърбия е към 13 милиарда куб. м. газ годишно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР