Унгария освободи повече от 1400 чуждестранни затворници, което разгневи ЕС

...
Унгария освободи повече от 1400 чужденци, осъдени за контрабанда на
Коментари Харесай

Унгария освободи повече от 1400 чужденци, осъдени за контрабанда на хора, ход, оспорван от Европейската комисия.

„Освободихме 1468 задържани с чуждестранно гражданство, които са били осъдени за контрабанда на хора“, каза Националното командване на пенитенциарните служби до информационната агенция Франс Прес в имейл.

През април Будапеща обяви, че ще освободи контрабандистите на чуждестранни хора и ще им даде три дни да напуснат страната.

Правителството основава решението си на пренаселеността на затворите, заявявайки, че в затворническата му система има 2600 затворници от 73 държави, което представлява големи разходи за данъкоплатците.

„Унгария трябваше да вземе това решение за контрабандистите на хора, тъй като Брюксел не участва в разходите за охрана на границата, но наказва Унгария, когато затворите са пренаселени“, каза заместник-министърът на вътрешните работи Бенце Ретвари.

През май Будапеща освободи 777 контрабандисти на хора, които бяха главно румънски, украински и сръбски граждани.

Европейската комисия, която често е в противоречие с премиера Виктор Орбан по въпросите на върховенството на закона, започна съдебна процедура срещу решението на Унгария.

Ръководните служители на Европейския съюз казаха, че не са въведени системи за наблюдение дали контрабандистите на хора ще излежат остатъка от присъдите си в родните си страни.

Австрия, ядосана от унгарския ход, затегна границите си с Будапеща през май, опасявайки се, че контрабандистите ще се опитат да влязат.

„Смятаме, че това е напълно грешен сигнал“, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг пред журналисти преди срещата на ЕС в Брюксел през май, добавяйки, че изисква „пълно разяснение“ от Будапеща.

Орбан многократно е казвал, че миграционната политика на ЕС насърчава повече хора да влизат в блока.

През юни Европейският съд, върховният съд на блока, постанови, че Унгария не е изпълнила задълженията си за убежище в ЕС.

Унгария е по западнобалканския маршрут, използван от трафикантите на хора за трафик на хора към ЕС.

Групи за защита на човешките права са документирали злоупотреби от страна на унгарската гранична охрана срещу правата на търсещите убежище, но Унгария продължава да остава важна част от западнобалканския маршрут, тъй като бежанците и мигрантите могат лесно да се придвижват от Унгария през Шенгенската зона на Европа към по-богатите страни от ЕС като Австрия или Германия.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР