Унгария осъди предстоящото гласуване на проекторезолюция на Европейския парламент, в

...
Унгария осъди предстоящото гласуване на проекторезолюция на Европейския парламент, в
Коментари Харесай

Унгария отправя предизвикателство към ротационното председателство на ЕС

Унгария осъди идното гласоподаване на проекторезолюция на Европейския парламент, в която се твърди, че Будапеща е несъответствуваща да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз през идната година поради постигнатите резултати в региона на върховенството на закона.

Резолюцията " слага под въпрос дали Унгария е в положение да извърши тази задача с доверие през 2024 година предвид на неспазването на правото на Европейски Съюз и полезностите (на ЕС) ".

В нея се насочва искане към държавите-членки да " намерят уместно решение допустимо най-скоро ", с цел да се избегне поемането на шестмесечното председателство от Унгария през втората половина на идната година.

Евродепутатите би трябвало да гласоподават на 1 юни резолюцията, препоръчана от пет групи в Европейския парламент - консервативната ЕНП, социалистическата С&Д, демократичната Renew, Зелените и крайнолявата GUE/NGL.

Унгарският министър на правораздаването Юдит Варга жигосах този ход като " антиунгарска самодейност ".

" Нека бъде ясно, че председателството на Европейски Съюз не е право, а обвързване ", съобщи тя в обява във Facebook. " Това, което сме дали обещание, ще осъществим почтено, никой не може да ни го отнеме. "

По-рано началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан Гергели Гуляш съобщи, че " Европейски Съюз няма правна опция " да блокира поемането на председателството от Унгария.

" Ако Европейският парламент вземе такова решение, то е също толкоз обвързващо, колкото и в случай че го вземе азербайджанският парламент ", съобщи Гуляш пред кореспонденти в Будапеща.

Но немският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд, гневен критик на Орбан, съобщи, че " не мисля, че Орбан заслужава тази сцена ", наричайки унгарския водач " автократ ".

" Той не почита нашите полезности, не почита нашата народна власт ", съобщи Фройнд в Twitter и добави, че Парламентът може да " откаже да взаимодейства " с плануваното унгарско председателство.

" Да се даде на (Орбан) председателството, до момента в който има война в Украйна, значи всъщност да се даде председателството на най-хубавия другар на Путин - мисля, че има риск за сигурността на Европейски Съюз ", сподели той.

След нахлуването на Русия в Украйна Орбан отхвърля да изпрати военна помощ на Киев, като в същото време се опълчва на антируските наказания на Европейски Съюз и поддържа връзки с Кремъл.

Откакто пристигна на власт, 59-годишният националист постоянно влиза в спор с Брюксел по въпроси от независимостта на медиите и правосъдната система до миграцията и правата на ЛГБТК.

Европейски Съюз замрази милиарди евро от финансирането на Будапеща поради опасения, свързани с върховенството на закона и корупцията, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР