Унгария няма да участва във финансирането от Европейския съюз (ЕС)

...
Унгария няма да участва във финансирането от Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Унгария с условия за помощи за Украйна

Унгария няма да взе участие във финансирането от Европейския съюз (ЕС) на доставките на оръжие за Украйна, до момента в който Киев не извади унгарската банка OTP от листата на интернационалните спонсори на войната.

Това съобщи министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на конференция, написа вестник Világgazdaság. Той също по този начин назова включването на най-голямата банка в страната в този лист възмутително, неприемливо и скандално.

" Ние вършим всичко, с цел да помогнем на украинския народ. Унгарският народ заплаща за война, с която няма нищо общо. Реакцията е такава, че най-голямата унгарска банка е включена в подобен неприличен лист ", сподели Сиярто.
 Унгария отсече: Повече пари за Украйна - не
Унгария отсече: Повече пари за Украйна - не

За Будапеща е неуместно да заделя още средства, в случай че не е получила еврофондовете за възобновяване

През април украинската национална организация за попречване на корупцията включи OTP Bank в листата на интернационалните спонсори на войната.

Според тях банката продължава да работи в Русия и признава " независимостта " на така наречен Донецка и Луганска република.

Освен това унгарската банка може да даде преференциални условия за кредитиране на съветски военнослужещи.

Припомняме, че на 30 юни Унгария отхвърли проектите на Европейската комисия за разпределяне на още средства на Украйна.

Премиерът Виктор Орбан съобщи, че страната му не желае да внася спомагателни пари за финансиране на увеличените разноски за обслужване на дълга на Европейски Съюз.

В коридорите на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел той дефинира като " неуместно " настояването от страна на Комисията Унгария да задели повече пари за задачата, в случай че Будапеща - дружно с Полша - не е получила средства от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз поради юридически спор.

На 20 юни беше обявено, че Европейският съюз ще даде на Украйна помощ в размер на 50 милиарда евро за интервала 2024-27 година Решението бе взето след обзор на общия бюджет на Европейски Съюз за 2021-27 година, който беше привършен поради пандемията от Коронавирус -19, войната в Украйна и енергийна рецесия. Високите инфлация и лихвени проценти също удвоиха разноските за обслужване на дълга.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР