Унгария наложи таван на цените на горивата, за да предпази

...
Унгария наложи таван на цените на горивата, за да предпази
Коментари Харесай

Унгария сложи таван на цените на горивата

Унгария наложи таван на цените на горивата, с цел да защищити потребителите от внезапно повишаване на цените и да спре растящата инфлация. Решението разгласи Гергели Гуляш, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан.

" Надяваме се, че това ще помогне на стопанската система и може да способства за ограничение на инфлацията ", сподели Гуляш. Той повтори, че Унгария ще продължи със замразяването на цените на силата на дребно на фона на скока в сметките за електрическа енергия в цяла Европа.

От 15 ноември цените на бензина на дребно не могат да надвишават 480 форинта (или 1,31 евро) за литър, което е под сегашните цени, надхвърлящи психическата граница от 500 форинта (1,37 евро) за литър. Таванът ще остане в действие 3 месеца, като няма да се ползва за първокласните горива.

Средните цени за най-масовия тип бензин доближиха рекордните 507 форинта (1,39 евро), съгласно уеб страницата за съпоставяне на цените holtankoljak.hu, до момента в който междинната цена на дизела се повиши до 513 форинта (1,40 евро) за литър.

Мярката идва, откакто годишната инфлация през октомври доближи 6,5% - най-високото равнище от 2012 година насам. Разликата в цената ще бъде поета от търговците на горива на дребно, които няма да обезщетени от страната, обявиха унгарските управляващи.

Правителствата по целия свят са под напън да оказват помощ на потребителите да устоят на покачващите се цени на силата. В Унгария цените на горивата скочиха с 31% през октомври спрямо година по-рано, което оказа помощ на инфлацията да доближи деветгодишен връх.

Таванът на цената е последната от ограниченията на Орбан за повишение на настроенията на потребителите преди идните след няколко месеца избори, допълвайки съвсем 20% нарастване на минималната работна заплата от идната година и данъчна отстъпка от 1,9 милиарда $, написа Bloomberg.

Най-големият търговец на горива в Унгария - Mol Nyrt. към този момент резервира безмълвие за новите ограничения. " Размерът на негативното влияние (върху Mol) зависи от това какъв брой дълго държавното управление поддържа ограничаването на цената ", сподели Гелерт Гаал, анализатор в основаната в Будапеща брокерска компания Concorde.

Според специалиста е изцяло евентуално таванът на цените да бъде продължен с още два месеца до парламентарните избори идната пролет.

Унгария не е първата източноевропейска страна, която ползва мярката с ограничението на цените на горивата. Същото направи и Хърватия в средата на октомври за интервал от 30 дни, а неотдавна удължи с още месец. Разходите за спряното повишаване на горивата в балканската страна се поемат както държавното управление, по този начин и от дистрибуторите.
Инфлацията е все по-голям проблем

Инфлацията в Унгария е все по-голям проблем. Някои икономисти считат, че Унгарската централна банка, която стартира да покачва лихвите през юни, само че по-късно забави темпа на стягане през септември, може да бъде принудена да увеличи внезапно лихвените проценти идната седмица, с цел да овладее инфлацията и да поддържа форинта.

Валутата падна до най-ниските си равнища от две седмици над 365 за евро в четвъртък, притисната от по-силния $ и несигурността по отношение на готовността на централната банка да затегне в допълнение паричната си политика, предава Reuters.

" Последните изненади на възходящата инфлация значат, че в този момент чакаме инфлацията да бъде приблизително 5,9% на годишна база през 2022 година (4,0% преди), което също допуска по-висок лихвен % от 4%, който евентуално ще бъде доближат доникъде на 2022 година ", показва икономистът на HSBC Агата Урбанска-Гинер.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР