Унгария блокира решението за отпускане помощ от 18 млрд. евро

...
Унгария блокира решението за отпускане помощ от 18 млрд. евро
Коментари Харесай

Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

Унгария блокира решението за разпределяне помощ от 18 милиарда евро за Украйна на днешното съвещанието на финансовите министри на страните-членки в Европейски Съюз. Унгарският министър Михай Варга се изрече от името на страната срещу приемането от Европейския съвет на законодателните ремонти, позволяващи отделянето на тази сума.

" Унгария е срещу ремонти във финансовото законодателство ", съобщи Варга по време на откритата част от съвещанието на съвета по стопански и финансови въпроси.

В последна сметка финансовите министри взеха решение да отсрочат двете основни гласувания - за интернационално подкрепено данъчно съглашение и за новия пакет финансова помощ за Украйна.

Причина за ветото на Унгария стана неразрешеният спор за кохезионните фондове на страната. Унгария е на път да загуби €7,5 милиарда по проекта за възобновяване и развиване, откакто не съумя да приключи поредност от промени, наред с други проблеми, и относно корупцията, нередностите в публичните поръчки и споровете на ползи при държавни чиновници. Освен това може да загуби и други €5,8 милиарда безплатни евросредства за възобновяване на следствията от коронавирус пандемията. Така общата стойност на пропуснатите европейски пари от страната ще възлезе на €13,3 милиарда

Безпрецедентното заледяване на еврофондове за Унгария бе предложено предходната седмица от Европейската комисия, според новия механизъм, предопределен да отбрани финансовите ползи на Европейски Съюз. Тази препоръка беше изпратена на финансовите министри, които имат последната дума. Сега обаче решението бе отсрочено.

Дневният ред на днешната среща на финансовите министри включваше гласувания за:
Сделка с посредничеството на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за определяне на 15% най-малък налог върху мултинационалните корпорации;Пакет от финансова помощ от €18 милиарда, за подкрепяне на Украйна да покрие бюджетния си недостиг през 2023 г.;Замразяването на €7,5 милиарда от кохезионните фондове на Европейски Съюз, предопределени за Унгария;Одобряване на унгарския фонд за възобновяване от последствията от COVID-19 на стойност €5,8 млрд. 
Данъчното съглашение в Европейски Съюз се разисква от средата на 2021 година, защото би трябвало да бъде транспонирано в законодателството на евросъюза, с цел да влезе в действие. Унгария бе едиствената страна, която се противопостави, когато то беше подложено на гласоподаване през юни, с аргумента, че промяната ще навреди на европейската конкурентоспособност и ще заплаши работните места.

Съвсем наскоро Унгария изрази и неодобрение по отношение плана за пакета от €18 милиарда финансова помощ за Украйна, който би трябвало да бъде финансиран посредством издаването на нов общ дълг на Европейски Съюз. Брюксел има предпочитание да утвърди пакета за 2023 година допустимо най-скоро след неуспеха да бъдат отпуснати всички обещани на Киев €9 милиарда по-рано тази година.

Но приемането изисква единогласие и Унгария през днешния ден употребява правото си на несъгласие, с цел да окаже напън върху другите две решения, засягащи нейната хазна – за общо €13.3 милиарда, за които обаче е необходимо единствено квалифицирано болшинство. Най-големият проблем пред страната е, че проектът ѝ за възобновяване и резистентност би трябвало да бъде утвърден преди края на годината, в противоположен случай Унгария ще загуби 70% от авансово разпределените пари.

„ Няма да се обезсърчим. Нашата упоритост остава да стартираме изплащането на нашата помощ за Украйна при започване на януари - отговори след решението за отсрочване чешкият финансов министър Збинек Станжура (Чехия е ротационен ръководител на Съвета на ЕС). - Ще търсим решение, подкрепено от 26 държави-членки ".

Не е ясно обаче по кое време четирите тематики може да бъдат гласувани, защото не са планувани други срещи на финансовите министри преди края на годината. Все отново Чехия може да свика незабавна среща.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР