Умните уреди намират място във все повече домове - почти

...
Умните уреди намират място във все повече домове - почти
Коментари Харесай

Топ производители изоставят своите смарт уреди след 2-3 години

Умните уреди намират място във от ден на ден домове - съвсем е невероятно да си купите нов тв приемник от междинен или висок клас и той да е без операционна система, а от ден на ден хора се кълнат в изгодите, които им носи свързването на перални, миялни, хладилници, конвектори, климатици и бойлери с интернет. Функционалността през днешния ден обаче е риск на следващия ден, в случай че производителят спре да обновява софтуера и по този начин да " запушва " новооткрити пробиви в сигурността, от които хакери могат да се възползват.

Това се вижда добре в ново изследване на английската организация за отбрана на правата на клиентите Which? измежду 119 марки в 20 категории. От него излиза наяве, че дори скъпи маркови уреди, които семействата купуват с упованието да могат да употребяват най-малко 5-10 години, биват " изоставяни " откъм ъпдейти доста по-рано - от време на време още на втората година.
 Телевизори смарт – какво ги прави смарт?
Телевизори смарт – какво ги прави смарт?

Това не постоянно значи, че примерно скъпата ви миялна машина ще спре да работи, само че може, да вземем за пример, да се окаже несъвместима с по-новите версии на приложението за смарт телефон от производителя, където се управляват всички " умни " функционалности, поради които сте дали 300-400 лева от горната страна. Също по този начин може и хакери да я употребяват, с цел да насочат трафик от нея (и още няколко хиляди като нея в границите на бот мрежа) към някой уебсайт, който желаят да " съборят ".
 IoT може да развърже ръцете на хакерите
IoT може да развърже ръцете на хакерите

28 милиарда евтини и сложни за обезопасяване устройства ще бъдат свързани към интернет до края на десетилетието

Потенциално компрометираното устройство в домашната мрежа е идеална входна точка и за всеки, който желае да открадне данните ви или дори да трансформира в действителност общоприетия за Холивуд сюжет, в който през интернет се изваждат от строя видеонаблюдението и свързаната с мрежата алармена система, с цел да може по-късно жилището елементарно да бъде ограбено.

Отличници и слабаци

LG са посочени като изключително неприятен образец в изследването на Which?. Техните миялни машини се поддържат софтуерно единствено 24 месеца след стартирането си на пазара, а пералните и смарт тв приемниците на корейския производител също са с обезпечени обновления единствено за 2-години.

Подобно е ситуацията със smart TV портфолиото на Sony , до момента в който при аналогичните модели на Samsung и при принтерите на HP ъпдейтите идват " цели " 3 години. Поне множеството от нас не си купуват сходно устройство - било то и принтер, с концепцията да го изхвърлят малко след приключването на гаранцията.

Част от огромните производители изобщо са отказали да разкрият пред организацията какъв брой време поддържат своите смарт уреди.

Най-добре са се показали от Hisense , които поддържат своите тв приемници за 10 години, като подобен е и уговорката на Miele за пералните и миялните, които предлага.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР