Умението да се говори и слуша се изучава много сериозно

...
Умението да се говори и слуша се изучава много сериозно
Коментари Харесай

Речта е пряко свързана със здравето и финансовото благополучие

Умението да се приказва и слуша се учи доста съществено във всички бизнесучилища. Дори в незаконния свят, с цел да се издигнеш в гангстерската подчиненост, би трябвало да можеш да контролираш езика си. Още Буда е споделил, че човек може да бъде погубен с една дума. Три минути гневни реплики могат да разрушат едно десетгодишно другарство. Думите мощно въздействат върху кармата. Човек може дълги години да се занимава с духовно израстване и благотворителна активност, само че в случай че избухне против сподвижник даже за малко време - може да унищожи всичко, градено досега и да деградира в по-ниски форми на живот. 
Ведическата астрология споделя, че сенчестата планета Кету е виновна за закононарушенията. Кету е планета, която ръководи бързите реакции, произлизащи от импулсивността. Кету също по този начин дава и избавление. Но в отрицателен аспект тя санкционира за обиди и неуважителна тирада, бързо лишавайки човек от всичко, което е постигнал в нравствен и веществен проект.
Във ведическата цивилизация всеки човек усвоявал умеенето да следи речта си доста деликатно. Докато човек не проговори, е мъчно да го характеризираме. Глупакът може да бъде разпознат по говора си. Както и мъдрецът. Речта има доста мощна сила. Експертите по фина визия споделят, че хората, които произнасят нецензурни думи, приказват жестоко и обидно, незабавно получават черно леке ​​на несъмнено място по финото тяло, което след година-две може да се трансформира в израстък.
Езикът ни е даден за четене на молебствия, изговаряне на мантри и разискване на тематики, които ни приближават до Божественото. В реда на нещата са и битовите диалози, практическите въпроси и благите думи, разменени с близки хора. Но, най-важното, което би трябвало да се знае при всички диалози: не прекалявайте. Аюрведа споделя, че речта е демонстрация на прана. Прана е виталната мощ, универсалната сила. Колкото повече прана, толкоз по-здрав, сполучлив, харизматичен и съразмерен е човек. Така че, преди всичко, прана се употребява, когато човек приказва. Особено когато някой подлага на критика, осъжда, злослови, псува. Според статистиката 90% от всички кавги се дължат на това, че приказваме неприятно за някого.
Най-успешни са тези хора, които приказват прелестно и умеят да управляват речта си. Бхагавад-гита споделя, че строгостта на речта е способността да се приказва истината с приятни думи. Хората, които приказват жестоко, заемат последните места във всички йерархии. Това важи и за обособените страни. Страните с висока просвета на речта са по-успешни и могъщи - както стопански, по този начин и политически. Въпреки че на всички места е почнал развой на културна недъгавост, която включва и деградация на културата на речта. А това се отразява както на стопанската система, по този начин и на духовния живот като цяло. На изток човек, който просто не може да управлява речта си, се счита за доста първичен, макар че на запад, личност с сходни характерности, може да е професор.
Ако подлагаме на критика някого, ние поемаме отрицателната карма и неприятните качества от характера на този човек. Така работи законът на кармата. А също по този начин придобиваме и позитивните качествата на индивида, който хвалим. Ето за какво, Ведите приканват постоянно да се приказва за Бог и светиите и думите ни да са за тяхна прослава. Това е най-лесният метод за придобиване на божествени качества и приближаване до висшите материи. Тоест, в случай че желаете да придобиете някакви качества, просто би трябвало да прочетете за някой светец, който ги има или да обсъдите делата и облика му с някого. Отдавна е видяно, че придобиваме качествата на индивида, за който мислим и затова приказваме. Много психолози поучават да мислим и да приказваме за сполучливи, светли и хармонични хора. Но колкото повече нарцисизъм и злоба носим в себе си, толкоз по-трудно ни е да приказваме хубави неща за някого.

Трябва да се научим да не подлагаме на критика никого. Имах един пациент, който съгласно хороскопа трябваше да има тежко заболяване в една избрана година, само че при него всичко беше наред. Попитах го какво е почнал да прави, по какъв начин живее. Каза ми, че си заречен, че няма да подлага на критика никого. Забелязал, че животът му се е подобрил, духовната му процедура е достигнала ново равнище.
Как речта работи с нашата карма? Махабхарата споделя, че в случай че сте възнамерявали нещо, възнамерявате да предприемете избрани дейности - не споделяйте с никого решенията си преди да сте ги изпълнили. След като го кажете, шансът да стигнете до надвит край е 80% по-малък, изключително в случай че сте го споделили с ревностен, избухлив или лаком човек. Защо хората, които приказват малко и наподобяват съзерцателно потънали в себе си реализират повече? Те не губят силата си посредством празни приказки.
Друго просто предписание, обвързвано с речта е, че в случай че сме създали нещо положително на някого и се похвалим пред другите, то в този миг губим позитивната карма и всичките си плодове на благочестие, които сме спечелили с този акт. Самохвалците реализират малко. Затова в никакъв случай не би трябвало да се хвалим с достиженията си. „...лявата ти ръка да не знае какво прави дясната ти “ (Евангелие от Матей, 6:3).
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР