„УМБАЛ „Света Екатерина и УБ „Лозенец полагат всички усилия за

...
„УМБАЛ „Света Екатерина и УБ „Лозенец полагат всички усилия за
Коментари Харесай

Български и германски клиники планират трансплантации на българи

„ УМБАЛ „ Света Екатерина " и УБ „ Лозенец " поставят всички старания за своевременната подготовка на план-проект за съдействие сред тях и трансплантационния център в Есен, Германия. На база този контракт, който е належащо изискване по разпоредбите на Евротрансплант, българските жители, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще получат опция да бъдат вписвани в листата на Евротрансплант и да им бъде оказвано нужното лекуване от експерти на немския трансплантационен център. След правенето на план-проекта би трябвало да бъде подписан контракт, който към този момент е направен, сред Изпълнителната организация по трансплантация, борда на Евротрансплант и клиниката в Есен ", разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева на среща със сдруженията, представляващи пациентите с белодробни болести и нуждаещите се от белодробна трансплантация български жители.

Зам.-министърът акцентира, че Министерството на здравеопазването, при положение на забавена връзка, има готовността да изпрати в Есен изпълнителния шеф на ИАТ доктор Марияна Симеонова дружно с екип от двете български лечебни заведения, които на място да работят за ускорение на процеса по подписване на контракт. Жени Начева увери присъстващите на срещата, че методът на Министерство на здравеопазването по случая е напълно етичен и никога административен. Зам.-министърът се ангажира връзката сред министерството и представителите на пациентите да бъде ежеседмична, а последваща среща да се организира при започване на месец септември.

„ В най-скоро време се чака да бъде направен план-проектът сред българските трансплантационни центрове и клиниката в Есен. Три седмици лиши работата по подготовката му и в границите на утрешния ден ще получим противоположна връзка за напредъка по него от трансплантационния център в Есен ". Това съобщи доктор Марияна Симеонова. Тя беше безапелационна, че когато се приказва за органи, процедурите са строги, а контролът засилен, доказателство за което е 60-годишната история на Евротрансплант. Д-р Симеонова уточни още, че от страна на ИАТ документите на трима пациенти към този момент са изпратени на експертите в Есен, като имаме тяхното увещание, че незабавно след подписването на контракта, същите ще бъдат прегледани.

Подписването на контракта ще даде опция наши експерти да бъдат обучавани от немските си сътрудници – причина скоро в България да стартират да се правят белодробни трансплантации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР