Укрепването на китайско-руско-иранско-севернокорейска ос е най-важният и дългосрочно значим процес

...
Укрепването на китайско-руско-иранско-севернокорейска ос е най-важният и дългосрочно значим процес
Коментари Харесай

Китай, Русия, Иран, Северна Корея. Укрепва ли нова геополитическа ос

Укрепването на китайско-руско-иранско-севернокорейска ос е най-важният и дълготрайно важен развой в актуалната геополитическа среда. А в случай че четирите страни синхронизират нападателните си тактики, това ще е най-голямото предизвикателство пред западния свят от десетилетия. Анализ на Владимир Шопов.

В ерата на реторическа инфлация само събитията осветяват и осмислят външнополитическите позиции и концепции. Срещата сред съветския президент Владимир Путин и неговия китайски сътрудник Си Дзинпин единствено седмици преди втората съветска инвазия в Украйна през февруари 2022 година бешe задоволително рутинна, изключително на фона на повишените на към този момент 42 визии сред двамата водачи.

Ангажиментът им за „ партньорство без граници “ беше видян от тясно профилираните наблюдаващи, само че беше пълноценно оценен едвам след нахлуването на съветската войска и последвалите разнообразни форми на поддръжка от страна на Пекин, които непрекъснато се уголемяват.

Изглежда сме в сходна обстановка и сега. Само преди седмици, след следващ телефонен диалог сред Путин и Си сред многото разисквани тематики беше небрежно упоменато и желанието им да засилят „ стратегическата съгласуваност “ сред двете страни.

Ежедневната лавина от думи и вести предстоящо затрупа това малко изложение на упоритостите на клуба на ревизионистите и ще би трябвало да изчака еднопосочни събития, които да го потвърдят. Но до момента в който необятната публика ги чака, контурите на един нов групов геополитически индивид са към този момент забележими и заслужават надалеч по-сериозно внимание.
Многополюсен свят ли?
Дълги години мнозина политици и анализатори упорстваха на тезата за необратимо пораждане на полицентричен свят, който идва след „ залеза на Запада “. „ Възходът на останалите “ се трансформира от наклонност в гледище за нова конструкция на интернационалната система и беше преплетен с най-различни допълващи концепции.

Нещо повече, години наред от най-различни места ни убеждаваха в новите, огромни и дълготрайни изгоди и благоприятни условия от появяването на различни центрове на мощ и благоприятни условия. Оформяше се изкушението на външнополитическата поливалентност, играта на доближаване с новите играчи и търгуване на геополитическата принадлежност.
„ Алтернативните “ стопански модели на Китай и Русия зациклят и се изправени пред остри проблеми
Тази действителност обаче по този начин и не се появи. „ Алтернативните “ стопански модели на Китай и Русия зациклят и се изправени пред остри проблеми и алтернативи, рекламираната помощ на Пекин се оказа формирана главно от заеми, които заклещват страните в „ дългови капани “, а Москва се върна към военна стопанска конструкция.

Въобще, полицентричността е от ден на ден пропагандно факсимиле, в сравнение с отражение на протичащото се по света.

Много по-съществено е укрепването на геополитическата ос сред Китай , Русия , Иран и Северна Корея . Тя е към този момент оттатък дефиницията за коалиция, само че още не действа като блок, въпреки да има възходящи признаци за придвижване в тази посока.

Все повече и все по-съществени събития се случват по логиката на координацията и даже синхронизацията на държанието на тези четири страни. Те към този момент ясно оформят квазиблоково формирование, което намира възходящ брой мотиви за общи дейности, освен това с увеличаваща се степен на взаимна обязаност.
Кои са образците за доближаване
Примерите за задълбочаване на връзките сред страните в тази група са доста, от най-различни области и във забележима градация. Най-мащабно е възходящото доближаване сред Китай и Русия, политическо, стопанско, енергийно. В ход е многостранно индустриално доближаване посредством транспорт на производства и технологии в съветска посока вследствие на разкачването на съветската стопанска система от западната.

По логиката на същата динамичност се задълбочават и комерсиалните връзки. Москва е все по-зависима енергийно от Пекин, въпреки китайците да не престават да диверсифицират. Има от ден на ден общи енергийни планове, в това число нуклеарни. Военното съдействие е също с все по-широка база.

Разширява се обсегът на връзките сред Русия и Северна Корея , въпреки фокусът сега да е върху трансфер на оръжия и муниции. Всъщност, те към този момент включват стеснен софтуерен трансфер, даване на помощ в основни детайли от цялостната нуклеарна стратегия на Пхенян, сателитни технологии и други.

Нещо повече, големите приходи в северно-корейския бюджет ще разреши нова вълна от военни вложения вътре в самата страна и подсилване на режима.
" Маркировката е заличена ". Използва ли Русия севернокорейски ракети против Украйна Неизползвани до момента от Русия балистични ракети удариха втория по величина украински град Харков на 2 януари. Последва изказване на Вашингтон, че съгласно разкрити данни става въпрос за ракети, създадени в Северна Корея. Това са фотоси, публикувани от Украйна в удостоверение на тази информация.
Междувременно, Иран – Китай не престават използването на тяхното „ всеобхватно стратегическо партньорство “, което има 25-годишен времеви небосвод.

От десетилетия пък, оцеляването на режима в Пхенян не е допустимо без всестранната поддръжка на Пекин и тя ще продължи през идните години.
Какви са аргументите за доближаването
Увеличаващи се образци за доближаване сред ревизионистичния квартет се дължат на най-малко три трансформации.

Първата е обвързвана с прехода от ситуативност към дългосрочност в поддръжката сред обособените страни. Дълги години другите образци за най-много двустранни действия изглеждаха повече на ad hoc събития, в сравнение с знаци за дълготрайно задълбочаване на връзки, да вземем за пример общите военни маневри сред Китай и Русия, покупко-продажбите сред Пекин и Техеран, селективните отхлабвания на използването на интернационалните наказания във връзка с Северна Корея и така нататък
Преправянето на настоящия ред и отслабването на Запада са дълготрайни задания и няма по какъв начин да бъдат реализирани за няколко години
Това в този момент се трансформира. От тяхна позиция, преправянето на настоящия ред и отслабването на Запада са дълготрайни задания и няма по какъв начин да бъдат реализирани за няколко години, което дава напълно различен вид времева вероятност на техните старания.

Втората дълбока смяна е от съдействие към селективна консолидиране, въпреки това да няма формата на интеграционни планове като този на Европейски Съюз. Това се случва по две разнообразни линии, разширението на областите и тяхното задълбочаване в някои от тях като индустриални производства, технологии, общи военни разработки и други.

Общо видяно, това може да бъде забелязано в двустранните динамичности сред Китай и Русия, Иран и Китай, както и сред Русия и Северна Корея.

Третата смяна обгръща основаването на различни системи, мрежи и обединения, които институционализират оформящата се ос. Например, това е очевидно в разширението на BRICS , нови многостранни формати, инициирани от Пекин в региона на развиването и сигурността, системи за разплащания отвън сегашните световни такива и други.

Възникването и консолидирането на китайско-руско-иранско-севернокорейската ос е най-важният и дълготрайно важен развой в актуалната световна геополитическа среда. Далеч по-съществен от настояването за следствията от появяването на полицентричност в нея.

Нещо повече, голям брой динамичности сочат по посока на нейното задълбочаване, от съвместимите идейни рамки и автократичен нрав до разкачването на техните стопански системи от западните, от репресиите до упоритостта да разширят въздействието си в своите периферии.

От тази позиция, концептуализацията на рисковите сюжети пред нас изискват нейното слагане в центъра. И най-много, сюжетът с възможна синхронизация на нападателните тактики на четирите страни и едновременното реализиране на разнообразни офанзивни политики.

Подобно развиване ще трансформира истински цялостната геополитическа картина на актуалния свят и ще съставлява най-голямото предизвикателство пред западния свят от десетилетия. Неговото реализиране е към този момент мислимо, време е за отговора на тези, които желаят да запазят настоящия ред и неговите полезности.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР