Укрепването на двустранното сътрудничество ще спомогне за укрепване на многополярността

...
Укрепването на двустранното сътрудничество ще спомогне за укрепване на многополярността
Коментари Харесай

Аржентина се превръща в руски прозорец към Латинска Америка

Укрепването на двустранното съдействие ще спомогне за подсилване на многополярността и ще понижи въздействието на атлантиците в Латинска Америка.

На 3 февруари 2022 година, в Москва се състоя среща сред президентите на Русия и Аржентина. На нея бяха разисквани необятен кръг от въпроси, свързани с двустранното съдействие и световни проблеми.

Показателно е, че президентът Владимир Путин и Алберто Фернандес се ръкуваха и се прегърнаха преди началото на договарянията. На среща с унгарския министър председател Виктор Орбан диалогът продължи на доста разстояние.

Може би фактът, че Фернандес е бил имунизиран с съветската ваксина, е изиграл роля за това. Символиката обаче също е значима, защото аржентинският президент помоли Русия за помощ, с цел да се отърве от зависимостта от Съединени американски щати и МВФ. Не по-малко важен е фактът, че държавните глави отидоха дружно на олимпиадата в Пекин.

Алберто Фернандес предложи Русия да употребява страната единствено като " входна врата " към Латинска Америка.

Въпреки че Русия има надеждни сътрудници в Карибския басейн, укрепването на позициите й в Южния конус в сегашната борба със Запада би било доста добре пристигнало. Въпреки това, към този момент има прецеденти, които демонстрират, че по някои въпроси Русия към този момент е влезнала в Латинска Америка през Аржентина. Тази страна стана първата страна в Латинска Америка, която закупи ваксини Спутник V от Русия.

За това приказва и президентът на южноамериканската страна.

„ Аржентина е дебитор на Руската федерация, тъй като Русия беше първата, която подсигурява, че Аржентина получи ваксина против ковид ", съобщи той.

" И тази помощ ни оказа помощ първи да получим достъп до съветската ваксина Спутник, с помощта на която успяхме да понижим въздействието на пандемията върху нашите жители “, сподели още президентът.

Страната започва производството на лекарството, което се възнамерява да се продава в прилежащи страни от Латинска Америка.

Ваксините са единствено дребен епизод в двустранните връзки. Главата на Аржентина се надява на помощта на Москва за придобиване на икономическа и финансова самостоятелност.

„ Много настойчиво и упорито се застъпвам Аржентина най-сетне да се отърве от тази взаимозависимост от МВФ и Съединените щати и да отворим нови благоприятни условия. По-специално съдействието с Русия е доста значимо за нас “, сподели Фернандес.

Главата на Аржентина упреква Вашингтон за натрупването на огромни задължения. Предшественикът на Фернандес, насочен към Съединени американски щати, Маурисио Макри зае 45 милиарда $ от МВФ и също по този начин призна предходни задължения, които са били анулирани преди него.

Въпреки това, на 28 януари Аржентина въпреки всичко подписа съглашение с МВФ за преструктуриране на външния си дълг, който доближава 64 милиарда $. Това провокира разединение в ръководещата коалиция " Общ фронт ".

Кристина де Кирхнер, някогашният президент и сегашен вицепрезидент на Аржентина, резервира внезапно безмълвие, а синът й Максимо Кирхнер подаде оставка в символ на митинг от поста на началник на блока Общи фронт в долната камара на Народното събрание.

Обсъдени бяха и доставките на газ, железопътното строителство и снабдяването с влакове. Също по този начин латиноамериканската страна се интересува от взаимноизгодно съдействие с Русия в региона на новите технологии, да вземем за пример развиването на слънчевата сила.

Въпросите за енергийното съдействие сред Русия и Аржентина обаче имат тъмни петна. Каква помощ желае Буенос Айрес от Москва?

По-рано беше казано за опцията за създаване на атомна електроцентрала с присъединяване на Росатом. Китай обаче беше преди всичко. Аржентинската корпорация Nucleoeléctrica Argentina S.A. и Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) към този момент подписаха общ контракт за създаване на 4-ти енергоблок на АЕЦ " Атуча " с реактор вид Hualong One (1140 MW).

В плана ще бъдат вложени 8,3 милиарда $, които ще покрият 85% от цената на работата. На обекта ще бъдат разкрити до 7000 работни места. Вероятно китайски строители ще дойдат в Аржентина, защото тази процедура е ненапълно норма в планове, финансирани от Китай.

В подтекста на районната сигурност английската окупация на Малвинските острови, които Лондон назовава Фолклендски острови, остава сензитивна тематика за Аржентина. По-рано представител на аржентинското външно министерство благодари на Русия за поддръжката й в териториалния спор с Обединеното кралство.

„ Ние високо ценим поддръжката на Китай и Русия за Аржентина при признаването на аржентинския суверенитет над Малвинските острови “, сподели Гилермо Кармона, държавен секретар на Аржентина по въпросите на Малвинските острови, Антарктика и Южна Атлантика, пред кореспонденти в Международния турски мозъчен концерн United World.

Настоящото посещаване на президента на Аржентина провокира безпокойствие в Държавния департамент на Съединени американски щати. Тъй като различен президент на латиноамерикански колос, бразилецът Жаир Болсонаро, би трябвало да посети Москва през февруари, сходен ход на нещата може да значи загуба на въздействие за Вашингтон.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР