Украйна заяви, че няма да разминира водите около черноморското пристанище

...
Украйна заяви, че няма да разминира водите около черноморското пристанище
Коментари Харесай

Заради страх от руски десант: Украйна отказва да разминира пристанището на Одеса и да улесни износа на зърно

Украйна съобщи, че няма да разминира водите към черноморското пристанище Одеса и по този начин да разреши възобновяването на износа на зърно, защото се притеснява, че съветските сили ще се възползват от това, с цел да нападат града, съгласно представителя на администрацията на региона на Одеса Серхий Брачук, представен от Франс прес.

" Ако Украйна разминира основното пристанище на страната, Русия " ще нападна, ще спусне войски с парашут ", сподели той във видео известие в телеграм. " Руският Черноморски флот ще се престори, че се отдръпва към анексирания Крим, само че в случай че подстъпите към пристанището на Одеса бъдат разминирани, той неотложно ще се озове там ", съобщи Брачук.

Повече от 23 милиона тона зърно и маслодайни семена остават блокирани в украинските черноморски пристанища, като корабите не могат да ги изоставен заради съветските дейности, писа министър председателят Денис Шмигал в своя Телеграм канал.

Въпреки войната украинските фермери са съумели да засеят към 75 на 100 от посевните площи, употребени предходната година, добави той.

Министерството на земеделието разгласи, че приготвя мобилни силози, с цел да усили складовия потенциал с 10-15 милиона тона. По данни на министерството 51 на 100 от украинския селскостопански експорт през последните месеци се е осъществил по жп трасета, 37 на 100 през пристанищата на река Дунав и 11 на 100 - с камиони.

Същевременно съветският външен министър Сергей Лавров за следващ път се опита да трансферира топката в полето на Украйна и по време на среща с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в Анкара разгласи, че решението на казуса с блокираното зърно е Украйна да разминира пристанищата си, съобщи Ройтерс.

" Всеки ден споделяме, че сме подготвени да подсигуряваме сигурността на корабите, напускащи украинските пристанища и поемащи към Босфора, подготвени сме да го сторим дружно с турските си сътрудници ", съобщи Лавров. " От Украйна се желае да пусне корабите като разминира пристанищата или като маркира свободните коридори ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР