Украйна започна офанзивата си преди около 8 седмици, но армията

...
Украйна започна офанзивата си преди около 8 седмици, но армията
Коментари Харесай

По пет мини на квадратен метър. Как беше забавена украинската офанзива

Украйна стартира офанзивата си преди към 8 седмици, само че армията ѝ напредва постепенно. Една от аргументите са големите и гъсти минни полета, оставени от съветската войска. Мините унищожават бронираната техника, получена с доста старания, раняват бойците, подкопават морала.

Украйна устоява на съветската инвазия към този момент над 17 месеца. Досега е съумяла да освободи към 50% от големи територии, които ѝ бяха отнети напролет на 2022 година

Сега, когато нейната контраатака стартира, от нея се чака съвсем знамение. Преди всичко тъй като началото се забави, а то се забави, тъй като се чакаха доставките на танкове, бронирани машини за пехотата, системи за противовъздушна защита, артилерия и прочие Партньорите от НАТО и Европейски Съюз образоваха няколко бригади с бойци.

Но не щеш ли техниката към този момент е тук, а украинските сили напредват по-бавно от предстоящото. Една от причните са мините, оставени от съветската войска.
Русия имаше време да минира всичко
Докато украинската войска очакваше доставките на оръжия и муниции, съветската войска се занимаваше с миниране, което е част от отбранителната ѝ линия.

Стотици хиляди мини, от време на време по 4-5 на квадратен метър , разпръснати по пътищата, заровени в полетата и скрити в опустошените градове забавят настъплението. Освен това, те са проблем и за цивилното население.

Минните полета не могат да бъдат видени от спътник или дрон. Те се взривяват чак когато върху тях стъпи човек или машина. Премахването им е постепенно, скъпо и рисково.

" Това е най-тежкото замърсяване с мини и невзривени муниции, което сме виждали в Европа от Втората международна война насам ", сподели Майк Нютън , началник на неправителствената организация за разминиране HALO Trust в Европа. Нютън прибавя, че минното замърсяване в Украйна може да е най-голямото в света.
Премахването
Армиите не разчистват всички мини, когато напредват. Вместо това те основават пътища, през които нападателните сили могат да нападат вражеските позиции - споделя Джак Уотлинг , старши теоретичен помощник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби.

Поради това те могат да употребяват принадлежности, които са по-бързи и по-разрушителни, като да вземем за пример " линейни заряди " - въжета от експлозиви, които се изстрелват в минното поле и се детонират, задействайки мините. Съединени американски щати подариха няколко такива машини на Украйна - M58 Mine Clearing Line Charge.

Колкото по-бърз е този развой, толкоз по-малко време щурмовите сили ще бъдат изложени на противников огън.

" Проблемът не е в самите мини ", споделя Уотлинг. " Мините са неприятно терзание, с което може да се оправиш, в случай че имаш време. Но мините, покрити с [вражески] огън - ето това е казусът ".

Използват се и други способи, като да вземем за пример плугове (тралове) или валяци, инсталирани на бронирани транспортни средства. Минните тралове избутват встрани заровените мини, а валяци или въртящи се вериги взривяват без риск мините пред машините.

Военните минни полета съвсем постоянно съдържат композиция от противопехотни и противоавтомобилни мини, с цел да попречат на пехотата да напредва пешком.

Украйна има известно количество бронирани машини за разминиране, дарени от Съединени американски щати, Англия, Чехия и други страни. Количеството им е малко и локалните основават свои машини.
 Тежка бронирана машина за разминиране въз основата на танк Кейлер. Няколко такива бяха дарени от Германия на Украйна.

Минните полета
Военните нормално възнамеряват и картографират минните полета, тъй че личните им сили да знаят къде е заплахата. Това може да улесни филантропичното разминиране.

В Украйна множеството минни полета са към линията на прикосновение сред двете армии. Тя минава през източната част на страната от границата с Русия на към 150 км източно от Харков, на юг и запад през Запорожка област до южно от град Херсон, покрай брега на Черно море. Линията е дълга хиляди километри и броят на минните полета по нея не е избран, споделя Марк Хизнай , помощник-директор по оръжията в Human Rights Watch.

Според Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската войска и военен инженер " става дума за стотици хиляди мини като най-малко. "

На местата, където Украйна си е възвърнала територията, равнището на минно замърсяване е по-добре известно. В някогашните окупирани градове в Киев, Сумска, Черниговска, Николаевска и Харковска област са оставени огромен брой мини, изключително противопехотни. Те, както и спонтанните взривни клопки, съставляват голям риск за цивилното население в тези региони.
 Инциденти със сухопътни мини в Украйна.

Въпреки това, множеството от обявените пострадвания на цивилни от наземни мини след нашествието са свързани с противотанкови мини. Между февруари 2022 година и май 2023 година, съгласно данните на HALO trust , са докладвани 855 цивилни лица, ранени или убити при 550 случая, свързани с мини.

" Най-опасното нещо, което в действителност можете да извършите сега в Украйна, е да шофирате по неасфалтиран път ", споделя Андрю Матисън. Той дава отговор за световните проучвания на HALO Trust. " Ако се замислите за противотанкова мина, която е предопределена да смъкна отбраната или да обезвреди 30-тонен танк, можете да си визиите какво прави тя с 2-тонен автомобил. "
" Можем да настъпваме с 10 бригади, само че няма да се получи "
" Можем да настъпваме с 10 бригади, само че няма да се получи, тъй като мините са на всички места, на всеки половин метър има мини ", споделя Султан (позивното му име), пълководец в 78-и полк, поделение на специфичните сили, в полева болница покрай фронтовата линия в Запорожка област. " Те са на всички места, " споделя Султан в материал на

Султан се е натъкнал на съветска мина, до момента в който е търсел прикритие в редица от дървета употребена преди този момент от съветските бойци. Той избутал един клон от пътя си, чул изщракване и въжето, вързано за клона, задействало мината. Взривът го повалил по тил, само че дървото поело по-голямата част от шрапнелите. Той получава мозъчно разтърсване - трето по ред - и е евакуиран във фронтова болница.

Тъй като войната е в разгара си, " няма емпиричен метод да се дефинира “минираната зона " или степента на миниране, споделя Марк Хизнай, помощник-директор по оръжията в Human Rights Watch . " Каквато и най-голяма категория да създадете, наречете я огромна, доста огромна, тежка, рискова... [Украйна] би била в тази категория. "

В резултат на това украинските сили са принудени да работят със забавено и премислено движение.

Първо се нападна съветската артилерия и друга огнева поддръжка, преди да се сътвори път за нахлуване с потреблението на линейни заряди за разчистване на мини или бронирани транспортни средства с тралове. Тъй като съветските сили употребяват разследващи дронове, машините за разминиране притеглят целия огън и украинските сили постоянно са принудени да разминират ръчно. Често това става нощем.

PFM-1

Една от най-разпространените мини, употребявани във войната в Украйна, е противопехотната мина PFM-1, известна и като мина " пеперуда " или “листо ” .

Има пластмасово тяло, а размерите ѝ са 2 см, на 5 см., на 6 см. Съдържа 37 грама (1,3 унции) взривни субстанции, съгласно документите на Женевския интернационален център за филантропично разминиране ( GICHD ). Тя не е предопределена да сътвори огромен гърмеж. Когато човек стъпи върху някое от " крилата " на мината, тя се взривява с детонация, задоволително огромна, с цел да осакати.
 POM-3
Противопехотната мина POM-3 е нова структура, която не е належащо да бъде докосвана, с цел да се взриви. Също може да бъде разпръсквана от самолети, ракети и артилерия.

Има два съществени типа разминиране. Първият е: мините, които не би трябвало се допират, се взривяват на място. Останалите мини, като елементарните противопехотни и противотанкови мини, се задействат посредством напън върху горната част. За това те се изкопават в профил, отвива се взривателят им, след което се отстранява взривното вещество и остава инертно парче пластмаса и метал.

За да стартира филантропичното огромното разминиране, регионът би трябвало да не е под обстрел. Според Световната банка , единствено за разминиране на селскостопанската земя на Украйна са нужни над 1,5 милиарда $. Процесът ще отнеме десетилетия. А някои мини ще останат вечно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР