Украйна успешно атакува военни летища в окупираните от Русия Бердянск

...
Украйна успешно атакува военни летища в окупираните от Русия Бердянск
Коментари Харесай

Украйна вече има ракети с голям обсег ATACMS. Как те могат да променят хода на войната

Украйна сполучливо нападна военни летища в окупираните от Русия Бердянск и Луганск и светът разбра, че Киев към този момент има американски ракети с огромен обхват ATACMS. Загубите на съветската авиация са единствено част от резултата. Сега украинската войска може доближава отдалеко и Крим. Как това трансформира войната?

Украйна към този момент има американски ракети с огромен обхват ATACMS и ги употребява за в окупираните от съветската войска Бердянск и Луганск на 17 октомври. Новите оръжия могат да трансформират хода на войната в интерес на Украйна, считат анализаторите от основания във Вашингтон ), английското военно разузнаване и съветски военни блогъри.

Смята се, че преди година, когато Киев получи от Съединени американски щати ракети със междинен обхват GMLRS, които изстрелва от установки HIMARS, това спомогна за от съветските окупатори. С помощта на новите ракети тогава беше унищожено завзетото летище Чернобаевка наоколо до Херсон. Името на летището, което предходната есен стана мотив за мемета и вицове, след офанзивите от 17 октомври се употребява като прилика и предизвестие от няколко известни прокремълски военни канала в Телеграм.

Най-малкият резултат от новата далекобойна облага на Украйна, съгласно специалисти, е, че Русия ще бъде принудена да реалокира своите самолети, хеликоптери, хранилища за муниции и полеви щабове доста по-далеч от фронтовата линия. Това ще даде повече време за деяние на украинската войска, ще забави реакциите на съветските войски и авиация и ще затрудни снабдяването с боеприпаси. А това значи преимущество за украинската войска.
Една от най-големите авиационни загуби за Русия
„ Въпреки че мащабът на вредите към момента не е доказан, евентуално девет съветски военни хеликоптера в Бердянск и пет в Луганск са били унищожени при първия удар на Украйна с тактическите ракети с огромен обхват ATACMS “, се споделя в сводката на английското военно разузнаване на 20-и октомври в мрежата X (Twitter).

Ако за броя на развалените или унищожените военни хеликоптери при Бердянск е вярна, това е една от най-големите авиационни загуби за Русия от началото на нашествието, която Кремъл стартира на 24 февруари 2022 година

Бердянск - значим пристанищен град на Азовско море - се употребява като съществена оперативна предна база на южната ос на съветската войска.
Тези загуби доста евентуално ще окажат въздействие върху способността на Русия както да се пази, по този начин и да организира по-нататъшни настъпателни дейности
„ Ако бъдат доказани, тези загуби доста евентуално ще окажат въздействие върху способността на Русия както да се пази, по този начин и да организира по-нататъшни настъпателни дейности по тази ос “, се споделя в сводката.

„ Също по този начин е евентуално тези загуби да окажат спомагателен напън върху съветските водачи и авиобаза, които съвсем несъмнено страдат от бойно безсилие и проблеми с поддръжката заради ненадейно проточилата се акция “, съгласно английското военно разузнаване.

В разбора се споделя, че съществува действителна опция украинската офанзива да принуди Русия още веднъж да преразположи оперативни бази и контролни центрове допустимо най-далече от фронтовата линия.

Това значи, че снабдяването или ротацията на войските, които се борят в изтощителна окопна война, ще бъде по-трудно и ще отнеме повече време.

Видео от изстрелването на ATACMS, публикувано от украинската войска:

Русия съумява да употребява бойни хеликоптери с огромен резултат в бойните дейности. Те летят ниско и по този начин заобикалят системите за противовъздушната защита (ПВО), по-късно се издигат над линиите на дърветата, изстрелват прецизни ракети, с които унищожават бронирани машини, танкове, артилерия и Противовъздушна отбрана системи.

Що е то ATACMS
Украйна изиска ракети MGM-140 ATACMS още през 2022 година, само че Съединени американски щати се притесняваха, че с тях може да се нанесе удар на съветска територия, което би могло да обтегне още връзките сред Вашингтон и Москва.

Вместо това на Украйна бяха доставени многоцелеви ракетни комплекси M142 HIMARS и M270 MLRS с ракети GMLRS , които могат да поразяват цели на разстояние до 90 км. Същите пускови установки могат да изстрелват и ракетите ATACMS.

MGM-140 е семейство ракети, които могат да бъдат оборудвани с осколъчна или касетъчна бойна глава. И двете са подобаващи за поразяване на едва предпазени цели в намерено пространство, като да вземем за пример самолети или хеликоптери на летище, артилерийски позиции, батареи за Противовъздушна отбрана, хранилища и военни позиции на фронта.

Ракетите се създават от 1991 година и имат военен опит от двете войни в Персийския залив и в Афганистан.

Ранната версия на ракетата MGM-140 се предлага в два разновидността. MGM-140A или M39 може да лети единствено на 165 км . Бойната ѝ глава съдържа 950 събмуниции или дребни " бомби " M74, всяка от които се взривява поотделно и поразявa.

Версията с по-голям обхват на деяние MGM-140B или M39A1 може да лети на разстояние до 300 км , само че носи единствено 300 събмуниции.

На една от фотосите от Бердянск се вижда част от ракета с маркировка, която демонстрира, че тя принадлежи към най-първата серия - MGM-140A (M39) и е създадена през октомври 1996 година

MGM-140A с обсег от 165 км, а не 300 км, само че той отново е по-голям от тактическите ракети Tochka U (120 км), употребявани и от двете страни във войната.

Обсегът на ATACMS е по-голям и от ракетите GMLRS (90 км). Тези 165 км обхват са задоволителни да се покрие съвсем цялата окупирана от Русия украинска територия, както и половината от нелегално анексирания от Кремъл полуостров Крим.

Като минус може да се счита относително ниската акуратност. Ранната версия е оборудвана с инерциална навигационна система, която дава отклоняване от 250 метра. Въпреки това, като се има поради мощният потребен товар, тази акуратност не съставлява сериозен проблем. Освен това инерциалната навигационна система е по-устойчива на системите за електронна битка от точните бомби с GPS ориентиране.
Резултатът зависи от доставките
През 2022 година Украйна употребява установки HIMARS с високоточни ракети GMLRS за поразяване на военни хранилища и наруши веригите за снабдяването с боеприпаси на съветските войски на фронта.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съумяха да реализират добър резултат с дребен брой пускови установки, само че с поразяване на стратегически верните цели. Очаква се в този момент украинската войска да удря едва предпазени цели в намерено пространство. Например позиции на съветската противовъздушна защита, на артилерията, летища, хранилища и места със скупчване на съветски бойци.

Ако се съди по видео от удара на Украйна в Бердянск, съветските боеприпаси се съхраняват навън.

Русия разполага със системи за Противовъздушна отбрана, които са способни, най-малко по спецификация, да обезвреждат балистични ракети. Например С-400. Те обаче не са се сблъсквали с ATACMS и ще би трябвало време за акомодация.
Успешното използване на ATACMS обаче изисква постоянни доставки
Успешното използване на ATACMS обаче изисква постоянни доставки. Източниците на " Ню Йорк Таймс " споделят, че Съединени американски щати са се съгласили да трансферират на Украйна " стеснен брой " ракети ATACMS и по-точно към 20 ракети.

Доставките на ATACMS за Украйна ще станат непрекъснати, сподели обаче украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба пред украинската в четвъртък.

Друг резултат от използването на ATACMS беше реакцията на съветския президент Владимит Путин. От Китай, където беше на посещаване, той назова доставките на далекобойни ракети от Съединени американски щати " поредна неточност ". Добави, че Русия може да се оправи с тези ракети.

Повиши се и напрежението в Черно Море. След диалог с китайския президент Си Дзинпин Путин сподели, че е наредил на самолети МиГ-31, въоръжени с ракети „ Кинжал “, които „ имат обсег над 1000 километра при скорост от Мах 9 “, да извършват непрекъснати задачи над неутрални води.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР