Украйна ускорява усилията да изтрие следите от съветското и руското

...
Украйна ускорява усилията да изтрие следите от съветското и руското
Коментари Харесай

Украйна трие всичко руско /снимки/

Украйна форсира напъните да изтрие следите от руското и съветското въздействие от публичните си пространства, като отстранява монументи и преименува стотици улици в чест на личните си художници, поети, бойци, водачи на независимостта и други - в това число герои от тазгодишната война.
След нахлуването на Москва на 24 февруари, при което са починали или са били ранени неизчислим брой цивилни и бойци и бяха разрушени здания и инфраструктура, водачите на Украйна трансформираха акцията, която в миналото беше ориентирана към унищожаване на комунистическото минало, в акция за " дерусификация ".
Улиците, които бяха кръстени в чест на лидера на революцията Владимир Ленин или на самата болшевишка гражданска война значително към този момент са изчезнали; в този момент врагът е Русия, а не руското завещание.
Това е частично наказване за закононарушенията, които се счита, че са били осъществени от Русия, и частично одобряване на националната еднаквост посредством отдаване на респект на украински забележителни персони, които в множеството случаи до момента са били подценявани.
Мнозина в Украйна считат, че Русия, по времето на Съветския съюз, е наложила своето владичество над по-малката си югозападна съседка през поколенията, като е оставила нейните художници, поети и военни герои в относителна неопределеност спрямо по-известните руснаци.
Ако спечелилите пишат историята, както споделят някои, украинците пренаписват своята лична - даже когато ориста им виси на косъм. Тяхната национална еднаквост претърпява невиждан напредък, както по значими, по този начин и по по-малко забележими способи.
Президентът Володимир Зеленски стартира да носи черна тениска с надпис: " Аз съм украинец ".
Той е измежду многото украинци, които от раждането си са говорели съветски като първи език. Сега те го заобикалят или най-малко лимитират използването му. Украинският език обичайно се приказва повече в западната част на страната - район, който и по-рано избягваше съветската и руската изразност в езика.
Големи елементи от Северна, Източна и Централна Украйна вършат тази езикова смяна. В петък в източния град Днепър беше свален бюст на Александър Пушкин - сходно на Достоевски, колос на съветската литература от XIX век. Под брадичката на статуята безогледно беше вързана на клуп подемна лента от кран.
Този месец кметът на Киев Виталий Кличко разгласи, че още към 30 улици в столицата ще бъдат преименувани.
Володимир Прокопив, заместник-председател на Киевския градски съвет, съобщи, че политиката на Украйна за " декомунизация " от 2015 година насам се ползва по " мек " метод, с цел да не засегне възприятията на рускоезичното и даже промосковско население на страната.
" Войната промени всичко. Сега съветското лоби е безсилно - на процедура то не съществува ", сподели Прокопив в изявление за Асошиейтед прес в офиса си с аспект към улица " Крешчатик ", основната улица в столицата. " Като преименуваме тези улици, все едно изтриваме пропагандата, която Съветският съюз наложи на Украйна. "
По време на войната руснаците също се пробват да наложат своята просвета и преобладаваща позиция в областите, които са окупирали.
Андрю Уилсън, професор в Лондонския академични лицей, предизвестява за " заплахите от пренаписване на интервалите в историята, в които украинци и руснаци са си сътрудничили и реализирали неща дружно: Мисля, че целият смисъл на деимпериализирането на съветската просвета би трябвало да бъде да се уточни защо преди сме били слепи - постоянно за ставащото на Запад ". 
Уилсън означи, че украинците " подхождат много на едро, без да обръщат внимание на детайлите ".
Той цитира Пушкин, съветски публицист от 19 в., който по разбираеми аргументи може да провокира недоволството на някои украинци. 
За тях да вземем за пример казаците - славянски народ в Източна Европа - " символизират свободата, до момента в който Пушкин ги показва като жестоки, варвари, отживели времето си. И нуждаещи се от съветска цивилизоване ", споделя Уилсън, чиято книга " Украинците " неотдавна излезе в петото си издание.
В програмата си Киев организира онлайн анкета и получи 280 000 оферти за един ден, сподели Прокопив. След това експертна група пресява отговорите, а общинските чиновници и жителите на улиците дават дефинитивно утвърждение.
В рамките на програмата " Декомунизация " до тази година в Киев бяха преименувани към 200 улици. Досега през 2022 година са преименувани още толкоз улици, а други 100 е планувано да бъдат преименувани скоро, сподели Прокопив.
Улица, носеща името на философа Фридрих Енгелс, ще уважи украинския авангарден стихотворец Богдан-Ихор Антонич. Булевард, чието име се превежда като " другарство на народите " - алюзия за другите етноси в Съюз на съветските социалистически републики - ще уважи Николай Михновски, ранен последовател на украинската самостоятелност.
Друга улица е отдадена на " Героите на Мариупол " - бойци, които в продължение на месеци се опълчват на опустошителната съветска акция в този пристанищен град на Азовско море, който в последна сметка пада. Улица, кръстена на съветския град Волгоград, в този момент се назовава улица " Роман Ратушний " в чест на 24-годишен цивилен и екологичен деятел, който е погубен по време на войната.
Малка улица в северната част на Киев към момента носи името на Достоевски, само че скоро ще бъде прекръстена на Уорхол, починалия визионер на попарта от Съединени американски щати, чиито родители имат фамилни корени в Словакия, от другата страна на западната граница на Украйна.
Валерий Шоломицки, който живее на улица " Достоевски " от близо 40 години, споделя, че може да избере един от двата метода.
" Тук имаме по-малко от 20 къщи. Това е доста малко ", сподели Шоломицки, до момента в който чисти снега от улицата пред избледнялата табела с името на съветския публицист. Той сподели, че Уорхол е бил " нашият художник " - с роднински връзки в Източна Европа: Сега " ще бъде още по-добре ", сподели той.
" Може би е вярно, че в този момент променяме имената на доста улици, тъй като преди ги кръщавахме погрешно ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР