Украйна твърди, че си е отвоювала ключово село от руснаците, докато контранастъплението продължава

...
Украински официални лица заявиха в сряда, че са направили още
Коментари Харесай

Украински официални лица заявиха в сряда, че са направили още един крайъгълен камък в смазващата контраофанзива на Киев, като украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар каза, че войските са си върнали село от Руснаци в източната област Донецк.

Село Урожайне е близо до Старомейорске, селце, за което Украйна също твърди, че си го е върнала наскоро. Твърденията не могат да бъдат независимо потвърдени.

Украйна изглежда се опитва да вбие клин между руските сили на юг, но се изправя срещу силни отбранителни линии и напредва без подкрепа от въздуха.

Кремъл разкъса споразумение, сключено миналото лято с посредничеството на ООН и Турция за гарантиране на безопасен износ на зърно от Украйна през Черно море. Оттогава Киев се стреми да пренасочи транспорта през Дунав и пътните и железопътните връзки към Европа. Но транспортните разходи по този начин са много по-високи, някои европейски страни не приемат последствията за местните цени на зърното, а дунавските пристанища не могат да поемат същия обем като морските пристанища.

Губернаторът на Одеса Олех Кипер каза, че основните цели на бомбардировката с дронове на Русия през нощта са били пристанищни терминали и зърнени силози, включително в пристанищата в делтата на река Дунав. Противовъздушната отбрана успя да прихване 13 дрона над Одеска и Николаевска области, според сутрешната актуализация на ВВС на Украйна.

Това беше последната атака на фона на седмици на въздушни удари, тъй като Русия се прицели в пристанищата на делтата на река Дунав, които са само на около 15 километра (10 мили) от румънската граница. Дунав е втората по дължина река в Европа и ключов транспортен маршрут.

Междувременно контейнерният кораб, тръгващ от Одеса, беше първият кораб, който отплава от 16 юли, според Александър Кубраков, вицепремиер на Украйна. Той беше блокиран в Одеса от февруари 2022 г.

Корабът Joseph Schulte, плаващ под флага на Хонконг, пътуваше по временен коридор, който Украйна поиска от Международната морска организация да ратифицира. Съединените щати предупредиха, че руската армия се готви за възможни атаки срещу цивилни кораби в Черно море.

Морските мини също правят пътуването рисково, а разходите за застраховка на корабите вероятно ще бъдат високи за операторите. Украйна каза на IMO, че ще "предостави гаранции за обезщетение за щети".

Анализатори казват, че черноморският транспорт като цяло е останал стабилен след края на сделката за зърно, въпреки по-високите застрахователни ставки, но доставките от Украйна са намалели.

Миналата неделя руски военен кораб стреля предупредително по товарен кораб под флага на Палау в южната част на Черно море. Според руското министерство на отбраната "Шукру Окан" се е насочил на север към украинското пристанище Измаил на река Дунав.

Данните за проследяване на кораби, анализирани от Асошиейтед прес, потвърдиха, че Джоузеф Шулте се е движел на юг.

Joseph Schulte превозва над 30 000 тона товари, с 2114 контейнера, включително хранителни продукти, по думите на Кубраков.

Той каза, че коридорът ще се използва предимно за евакуиране на кораби, блокирани в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен след избухването на войната.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР