Украйна ще присъства "в съзнанието на всички" на 75-ия кинофестивал

...
Украйна ще присъства "в съзнанието на всички" на 75-ия кинофестивал
Коментари Харесай

Ехото от войната в Украйна ще отекне на кинофестивала в Кан

Украйна ще участва "в съзнанието на всички " на 75-ия кинофестивал в Кан : две генерации режисьори от тази страна, която води война след нашествието на Русия, ще показват филми, разказващи за военни спорове, съобщи Франс прес.

Освен тях на фестивала ще бъде показан филм на съветския иконоборец Кирил Серебренников, който напусна страната си . "Жената на Чайковски " е включен в конкурсната стратегия.

" Навсякъде по света ние продължаваме да вършим кино, в това число в страни като Украйна , защото представяме украински филми. Знаем обаче, че за тях киното не е съществена грижа сега ", съобщи фестивалният шеф Тиери Фремо.

The 75th Cannes Film Festival kicks off on May 17 with the screening of a film about zombies, 'Z (Comme Z)' by director Michel Hazanavicius
— Reuters Asia (@ReutersAsia)
"Разбира се, тематиката за войната в Украйна е в съзнанието на всички и, уповавам се, ще бъде по този начин и за участниците във фестивала ", добави Фремо.

Филмовият фестивал в Кан разгласи при започване на март, че няма да приема съветски делегации, до момента в който нашествието на Русия в Украйна продължава. Тази мярка не важи за създатели, които са скъсали с режима.

Известен с дръзките си филми, поддръжката си за ЛГБТ+ общността и непряката си рецензия към режима на Путин, 52-годишният Серебренников за трети път взе участие в конкурсната стратегия на Кан . На съветския режисьор следва и да открие фестивала в Авиньон през юли.

Russian director Kirill Serebrennikov on Ukraine: 'This is a war and Russia started it'
— FRANCE 24 (@FRANCE24)
Серебренников до момента не можеше да участва на кинофестивала в Кан , с цел да показа персонално включените си в конкуренцията за "Златна палма " филми - "Лято " (2018) и "Петрови в грипа " (2021), тъй като тогава му беше неразрешено да напуща Русия.

На 1 април той удостовери, че е напуснал страната и е в Берлин , откакто присъдата му за отклонение на средства беше понижена.

В разгара на войната в Украйна кинофестивалът в Кан избра да показа отвън конкурсната стратегия известния украински режисьор Сергей Лозница и неговия съотечественик Максим Наконечни .

Филмът "Естествена история на разрушението " на Лозница е включен в секцията "Специални прожекции ". Той е основан на текст на немския есеист В. Г. Себалд (1944-2001), в който е разказан феноменът на всеобщо заличаване на цивилното население и немските градове от масираните въздушни набези на съдружниците през Втората международна война.

Редовно канен на кинофестивала с филми като "Майдан " за украинската гражданска война или "Донбас ", 57-годишният Сергей Лозница предходната година беше в Кан, с цел да показа "Бабин Яр " за избиването на над 30 000 евреи през 1941 година, западно от Киев.

Only three out of 18 films competing at next month’s Cannes film festival are directed by women, Variety first reported Thursday, four years after the festival pledged to improve gender representation.
— Forbes (@Forbes)
През март, в отговор на нашествието в Украйна , кинодеецът, чиито филми за родината му получават оракулски аспект, съпостави днешна Русия със руския режим.

"Съвременна Русия е формален правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики. Може да се каже, че тя ползва безусловно същите способи към заобикалящите я републики ", съобщи Лозница .

В секцията "Особен взор " младият Максим Наконечни показва "Bachennya Metelyka " ( "Butterfly Vision "). Филмът споделя за млад преподавател, който се е присъединил във войната и е бил похитен, само че съумява да се завърне в страната си след замяна на пленници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР