Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС,

...
Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС,
Коментари Харесай

Украйна ще изнася повече ток за ЕС, за да компенсира газа

Украйна се готви да усили износа на ток за Европейски Съюз, с цел да помогне на Европа да " устои на енергийния напън " на Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Постепенно ще създадем Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, с помощта на нашето вътрешно произвеждане на електричество ", сподели той в постоянното си вечерно видеообръщение. " Въпреки войната ние осигурихме за рекордно малко време свързването на украинската и европейската мрежа ", добави президентът.

Неговото изказване бе направено ден откакто страните от Европейски Съюз реализираха съглашение да понижат потреблението на газ и да оказват помощ по този метод на Германия след фрапантното понижаване на съветските доставки на синьо гориво. Киев и европейците упрекват Москва, че употребява газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди съветското настъпление Украйна покриваше 50 % от енергийните си потребности с атомна сила, означи ДПА. Страната също по този начин внасяше ток от Беларус и Русия. Руските войски наскоро превзеха най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, водноелектрическа централа на р. Днепър и минимум два теца, работещи на въглища. Говорител на президента Зеленски удостовери през вчерашния ден, че съветски елементи са завладяли издигнатата по руско време въглищна електроцентрала " Углегорск " и че тя е останала невредима. " Те реализираха дребен тактически прогрес, завзеха " Углегорск ", удостовери Олексий Арестович в изявление, публикувано в ЮТюб. Това е най-голямата въглищна централа в Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР