Украйна призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на

...
Украйна призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Заради ядреното оръжие в Беларус: Киев иска спешно заседание на ООН

Украйна прикани за незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради желанието на Русия да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Това бе оповестено персонално от президента Владимир Путин, който посочи, че Съединени американски щати от години разполагат нуклеарни оръжия на територията на свои съдружници. Решението е в отговор на желанието на Англия да изпрати снаряди с обеднен уран на Киев.
В позицията на украинското външно министерство се споделя, че с желанията си Русия подкопава основите на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия, архитектурата на нуклеарното разоръжаване и системата на интернационалната сигурност. От президентството в Киев обявиха, че Беларус се трансформира в " нуклеарен пленник на Москва ".
И НАТО подлага на критика желанията на Русия. Според представител на Алианса Москва употребява " рискова и безотговорна " нуклеарна изразителност.
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предизвести, че Европейски Съюз е подготвен да одобри нови наказания против Беларус, в случай че на територията й бъдат ситуирани съветски нуклеарни оръжия.
Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски се оплака пред японски медии, че пролетното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна се отсрочва, защото Киев няма задоволително оръжия и муниции. Според него съветските военни ежедневно изстрелват тройно повече снаряди.
Украинските управляващи подредиха евакуация на всички общински служби в град Авдеевка, Донецка област, който още веднъж е подложен на интензивни съветски офанзиви. Според наблюдаващите това е знак, че и украинските войски също ще се изтеглят от града, който скоро ще попадне под съветски надзор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР