Украйна заменя символа на сърп и чук от съветската епоха с тризъбец върху статуя в Киев

...
Украйна премахна табели от съветската епоха от паметник на хълм
Коментари Харесай

Украйна премахна табели от съветската епоха от паметник на хълм в Киев на фона на конфликт, който видя страната да се бори да утвърди своята културна идентичност пред лицето на инвазията на руския президент Владимир Путин.

Миналата седмица Киев замени съветския символ на сърп и чук с тризъбец – украинския герб – върху щита на паметника на Родината, който доминира над силуета на столицата.

„Вярваме, че тази промяна ще бъде началото на нов етап във възраждането на нашата култура и идентичност, окончателното отхвърляне на съветските и руските символи и наративи“, каза украинското министерство на културата. Едноседмичната операция по демонтирането на руските знаци е приключила на 6 август, съобщиха от министерството.

Паметникът, висока 102 метра статуя, която се извисява над околностите, е направен от стомана. Изграждането му започва през 1979 г. и изобразява жена, държаща меч и щит, украсен със съветския символ на сърп и чук.

 Работници премахват емблемата от съветската епоха от паметника на Родината в Киев на 1 август 2023 г. Работници премахват емблемата от съветската епоха от паметника на родината в Киев на 1 август 2023 г. Валентин Огиренко/Ройтерс  Стоманената статуя, изобразена с украинския герб в неделя, е внушителна черта на силуета на Киев. Стоманената статуя, изобразена с украинския герб в неделя, е внушителна черта на силуета на Киев. Роман Пилипей/AFP/Getty Images

Руското външно министерство настоя в неделя, че „майката не може да бъде преименувана“.

„В Киев беше монтиран тризъбец на паметника „Родина“, каза говорителят на министерството Мария Захарова в Telegram, използвайки руския правопис на Киев. Кампанията на украинското правителство да смени международното име от руското Киев на украинското Киев беше част от предвоенните усилия на украинското правителство да се отърве от старите съветски имена и да създаде по-силно чувство за национална идентичност.

„Това е цялата същност на киевския режим и ръководените от него киборги. Майката не може да бъде преименувана. Тя е една. И единственото, което можете да правите с него, е да обичате. И те не знаят как."

Желанието на Путин да подкопае украинската национална идентичност и автономия остава ключова мотивация за конфликта.

Когато Кремъл започна инвазията си през февруари 2022 г., Путин предположи, че Украйна няма право да съществува като независима държава, идентифицирайки източната част на страната като „древни руски земи“.

Обстрелът от Москва унищожи значителни архитектурни забележителности в Украйна през изминалата година, включително наскоро в историческия център на Одеса, който ЮНЕСКО определи за обект на световното наследство на фона на заплахата от руска инвазия.

Утвърждаване на националната идентичност

През последните години Киев претърпя много промени. Московският мост, дълга 816 метра конструкция над река Днепър, беше преименуван през 2018 г. на Северен мост.

Четворката, която някога е прославяла съветските държавници Андрей Иванов, е Латвийският площад от 2018 г. насам. Триъгълният площад е притиснат между улица Бутишив и улица Омелянович-Павленко, известна преди като улица Андрий Иванов и улица Сусоров Суворов.

Украинските знамена са на видно място в целия град, като червена звезда на върха на известния хотел Украйна е пребоядисана в синьо и жълто.

Коледата дърво на Софийския площад в центъра на Киев, Украйна, се вижда на 20 декември 2020 г. на тази снимка от файл. class= Коледната елха на Софийския площад в центъра на Киев, Украйна, се вижда на 20 декември 2020 г. на тази снимка от файл. Валентин Огиренко/Ройтерс

Улица, дълга миля, простираща се през един от жилищните квартали на Киев, някога е била известна като улица Иван Кудря. През 2019 г. е преименувана на улица Джон Маккейн в чест на бившия кандидат за президент на САЩ.

„Много хора одобряват промяната“, каза Андрей Побигай, дългогодишен служител в магазин за кухненски съдове на улица Джон Маккейн, пред CNN през февруари 2022 г.

„Това е хубаво нещо. Кудрин взривяваше нашите църкви и исторически обекти, докато Маккейн всъщност помогна на Украйна“, добави той.

Маккейн спечели сърцата на украинците, когато пътува до Киев в края на 2013 г., срещайки се с лидери на опозицията и дори посети площад Майдан, мястото на антиправителствените протести.

Междувременно Кудря е съветски шпионин и ръководител на диверсионна група в Киев по време на Втората световна война. Когато градският съвет на Киев обяви преименуването на улицата, той каза, че основната му задача е „да се бори с украинските националисти“.

„Маккейн беше този, който разговаря с американските сенатори и правителството на САЩ, за да изпрати помощ на Украйна... междувременно Русия, нашата братска страна, сега е агресорът към нас. Така че мисля, че това е правилното нещо“, добави Побигай.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР