Украйна преговаря с Швеция за евентуалното придобиване на изтребители Gripen,

...
Украйна преговаря с Швеция за евентуалното придобиване на изтребители Gripen,
Коментари Харесай

Добра опция за нас. Украински пилоти са тествали изтребители Gripen от Швеция

Украйна договаря с Швеция за възможното придобиване на изтребители Gripen , като украински водачи към този момент са тествали самолетите. Това сподели в неделя представителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат .

Новината идва, откакто през септември Игнат заяви, че шведското държавно управление обмисля да даде на Киев свои изтребители Gripen, с цел да му помогне в защитата против Русия.

Сега Игнат не посочи на какъв стадий са договарянията, само че сподели, че Швеция възнамерява да размени актуалните си изтребители Gripen с осъвременени модели и би могла да даде на Украйна самолети, които сега са на въоръжение.

" Основният военен аероплан (който Украйна следва да получи – бел. ред.) остава F-16. Ако се вземе решение за Gripen, това ще бъде добра алтернатива за нас ", сподели Игнат.

До момента няколко страни дадоха обещание да дават на Украйна изтребители F-16. Първите доставки се чакат при започване на идната година, откакто приключи образованието на украинските водачи.

Швеция поддържаше политика на неутралитет от началото на 19-и век, само че след началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна през февруари 2022 година смени курса и сега се стреми към участие в НАТО. Стокхолм към този момент е предоставял на Киев финансова поддръжка и въоръжение.

Шведският Gripen е многофункционален изтребител, който е приспособен за потребление в сурови зимни условия и може да излетява от къси писти, в това число от магистрални пътни прави.

България също има интерес да закупи изтребители Gripen. Преди шест години назначено от Румен Радев служебно държавно управление избра България да купи точно такива самолети, пренебрегвайки други благоприятни условия.

Следващото постоянно държавно управление не довърши договорката и по-късно София избра американските F-16. През предходната година още веднъж назначено от Радев служебно държавно управление България изиска от Швеция оферта за изтребители Gripen - този път с пояснение, че са нужни " междинни " изтребители до идването на американските.

Последно през май служебният министър на защитата сподели, че България МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 година и няма да купува така наречен заместващи самолети.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР