Украйна осигурява 12 процента от световния износ на пшеница и

...
Украйна осигурява 12 процента от световния износ на пшеница и
Коментари Харесай

Полакоми ли се Путин за украинското жито?

Украйна обезпечава 12 % от международния експорт на пшеница и по тази причина е известна като " Житницата на Европа ". Египет и Индия са главните й купувачи. В момента Русия държи шампионата с 20 % от международния експорт на жито.

Ако си присвои украинските индустриални райони, Москва, която трансформира житото си (освен газа) в оръжие на геополитическо и стратегическо въздействие, може да постави ръка на една трета от международния експорт, написа в разбор Българска телеграфна агенция.

Руската инвазия в Украйна през днешния ден изстреля цената на пшеницата до невиждано ниво на европейския пазар - 344 евро за звук на борсата " Юронекст " (Euronext),

оповестиха за Агенция Франс Прес анализатори и търговци. Котировките на житото и царевицата, на които Украйна е четвърти международен експортьор, хвръкнаха още при откриването на сесията, няколко часа след началото на съветската инвазия в страната. Ситуацията тласна цената на житото в Чикаго до най-висока стойност от 2012 година - 9,26 $ за крина.

Започналият през днешния ден спор може да докара до морска обсада на украинските пристанища от съветския флот, което да лиши интернационалния пазар от обилни количества зърно, а това поражда опасения от стесняване на предлагането, отбелязва в. " Трибюн ". Браншовият проучвателен център " Агрител " (Agritel) през вчерашния ден предизвести в официално съобщение, че безпокойствата от въоръжен спор, който да блокира украинската логистика, са действителни.

Полакоми ли се Путин за украинското жито? Руско-украинската рецесия се основава на геополитически претекстове, само че допустимо ли е Москва да демонстрира и стопански интерес и към ресурсите на своята съседка?

На такова мнение е Себастиен Абис, откривател в института " Ирис " (Iris) и шеф на аграрния клуб " Деметер " (Demeter), представен от Бе Еф Ем Те Ве (BFM TV).

" 40 % от производството на пшеница е концентрирано в източните области на Украйна, а 8 на 100 са в двете сепаратистки области Луганска и Донецка - където се намира пристанищният терминал Мариупол и където Русия изпраща " миротворци " ", отбелязва откривателят.

През последните десетилетия Москва наводни с износа си на жито Северна Африка, Близкия изток и Индонезия, които страдат от систематичен недостиг на тази стока. Кремъл употребява зърното, което носи в съветската хазна към 10 милиарда $, като с оръжие на въздействие и може да обвърже доставките с подписването на стратегически съглашения.

Последната житна годишна продукция в Русия обаче беше неприятна тази година поради сушата. Американското министерство на земеделието прави оценка добива на 85 милиона тона.

В същото време украинският рандеман задържа равнището си и даже се е повишил. Според земеделското ведомство в Съединени американски щати той се равнява на 33 милиона тона.

Така че двете дружно, Русия и Украйна, са източник на близо една трета от международния експорт на пшеница. Което е допустимо да подхрани нечии апетити.

Между Донбас, така наречен " Луганска република " и Крим се простира цяло крайбрежие и явно то е идната цел на Владимир Путин, акцентира от своя страна историкът и икономист Филип Шалмен пред радио " ФрансЕнфо " (FranceInfo). Той също напомня за съществуването там на огромни украински пристанища и за 40-те % от зърненото произвеждане.

Руско-украинският спор безспорно ще подхранва полемиките на Агросалона, който се открива в събота в Париж, показва в. " Ле-з-еко ". Изданието акцентира, че с изключение на чисто военния аспект на рецесията, напрежението сред Русия и Запада към този момент се отразява на международните цени на зърното.

В последно време доста се приказва за последствията от спора върху цените на силата, и по-специално на съветския газ, отбелязва Ер Те Ел (RTL). Много по-малко се приказва за зърното обаче, само че то също се трансформира в един от залозите на тази война.

Въпросът е още по-актуален и в подтекста на повишаването на храните в света. А с икономическите наказания против Русия обстановката може да се усложни, защото тя е най-големият експортьор на зърно.

Миналата година цените набъбнаха поради неприятните реколти вследствие на сушата в Източна Европа и мощните дъждове във Франция. В Южна Америка обаче жътвата към този момент стартира и добивът се обрисува добър. След това остава да се надяваме на удобни метеорологични условия в Европа, с цел да се смекчи резултатът от войната в Украйна върху цените на храните.
ТЕМА преди 12 минути 324 преди 29 минути 958 преди 1 час 3142
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР